Ayetel Kürsi Türkçe okunuşu! Ayetel Kürsi Arapça oku, anlamı faziletleri nelerdir?

Ayetel Kürsi Türkçe okunuşu! Ayetel Kürsi Arapça oku, anlamı faziletleri nelerdir?

Ayetel Kürsi Türkçe okunuşu! Ayetlerin en büyüğü ve efendisi olarak adlandırılan koruyucu sure olarak bilinen Ayetel Kürsinin Türkiye meali ve faziletleri her Müslüman tarafından bilinmektedir. Farz namazlarından sonra okunan Ayetel Kürsinin Arapça ve Türkçe okunuşunu sizler için hazırladık.

Kaza ve beladan, bin türlü musibetten, nazardan, size karşı gelen kem gözlerden, depremden, selden ve bunun gibi doğal afetlerden korunmak amacıyla Allah’a sığınmak adına okunan Ayetel Kürsi; nice sır ve hikmetlerinden sual olunmadan bilinmesi gereken en faziletli surelerdendir. Bakara Suresinde 255. ayet-i kerimesinde yer alan Ayetel Kürsi için Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), onu ''Ayetlerin Efendisi'' olarak işaret etmiştir.

Kötülük ve musibetlere karşı koruyucu bir özelliğe sahip olan ve farz namazlarının bitiminde okunan Ayetel Kürsi, diğer farklı vakitlerde de Allah’a sığınmak adına ve şerden korunmak maksadıyla da okunabilmektedir. Nasıl ki Müslümanlığın ilk şartlarından biri olan Kelime-i Şehadet ve Kur’an da geçen İhlas Suresi, İslam dininin özünü kapsayıp insanlara Allah''ı tanıtıyor ise Ayetel Kürsi de bu anlamda daha detay ve geniş anlamıyla bu özellikleri içerisinde barındırmaktadır.

Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadis-i şeriflerinde Ayetel Kürsi için “Allah’ın kitabından hangi âyet en büyüğüdür” sorusuna “Âyetü’l-Kürsî’dir” (Müslim, “Müsâfirîn”, 258) cevabını vermiştir. Günlük hayatımızda da okumayı alışkanlık haline getirmemiz gereken Ayetel Kürsi, yolculuğa çıktığımız zamanlarda da sıklıkla başvurulan sureler arasında yer alır.

Sevgili Peygamberimiz (SAV), “Eserlerde (rivayetlerde) vârid olmuştur ki, bir kimse yola çıkmazdan önce Ayetel-Kürsiyi okursa, evine dönünceye kadar başına hiç, bir belâ gelmez.” (Buhârî, “Hac”, 1)

AYETEL KÜRSİ TÜRKÇE OKUNUŞU, MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. O hayydır, kayyûmdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur. O’nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (Hiçbir şey O’na gizli kalmaz.) O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar, O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.

AYETEL KÜRSİ ARAPÇA OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te’huzühu sinetün velâ nevm, lehu mâ fissemâvâti ve ma fil’ard. Men zellezî yeşfeu indehû illâ bi’iznih, ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bi’şey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel ard, velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azîm.

AYETEL KÜRSİ NERELERDE, NE İÇİN OKUNUR?

Ayetel Kürsi, namaz içerisinde zammı sure olarak okunabildiği gibi farz namazlardan sonra tesbihten önce de okunabilir. Ayrıca Ayetel Kürsiyi namaz haricinde dua olarak ihlas, nas ve felak sureleri ile beraber okumanın faziletli olduğu geçmektedir.

Evde bolluk ve bereket için Ayetel Kürsi okunabilir.

Kem bakışlı gözlerden ve nazardan korunmak için Ayetel Kürsi okunabilir.

Yolculuk esnasında kaza beladan korunmak için Ayetel Kürsi okunabilir.

Sihirbaz ve büyücüleri evden uzak tutmak için Ayetel Kürsi okunabilir.

KUR’AN DA AYETEL KÜRSİ KAÇINCI SAYFADA?

Ayetel Kürsi, Kuran-ı Kerim sıralamasının 2. Sûre-i Celîlesi olan Bakara Suresinin 255. ayetinde yer almaktadır. Kuran-ı Kerim''deki Ayetel Kürsi suresinin içeriğine genel olarak baktığımızda tevhid, emir ve hükümler ve kıssaların ilimlerini birbiriyle iç içe zikrettiği görülür. Dolayısıyla da Ayetel Kürsi de Kuran''ın bu özelliğini tıpkı Kuran''ın özeti gibi nitelendirmek doğru olabilir.

Allah’ın birliği, onun (Hayy) oluşu, zâtı ile (Kayyum) oluşu, yarattıklarının sıfatlarından ve onlara benzemekten aykırı oluşu, yarattıklarının hepsinin onun tasarrufunda olduğu,  kudretinin arz ve semâlarda  bütününün içine alması, zatının büyüklüğü ve yüceliği gibi konuları üzerinde durulmaktadır.