Ayçekirdeği kabuklarından sunta yaptı

Ayçekirdeği kabuklarından sunta yaptı

Ayçekirdeği kabuklarından sunta yaptı

Ortaokul 7. sınıf öğrencisi Ülkü Bartu Serbest, ayçekirdeği kabuklarını toz haline getirip şekil vererek sunta imal etti. Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliği ile düzenlenen 2012-2013 öğretim yılı ortaokul öğrencilerine yönelik "Bu Benim Eserim" adlı Matematik ve Fen Bilimleri proje çalışmasının Ege Bölgesi proje sergisi açıldı. Özel Ege Lisesi'nde açılan ve birbirinden ilginç eserlerin yer aldığı sergide Özel Yamanlar Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Ülkü Bartu Serbest'in danışman öğretmeni Saliha Güler Karayalçın gözetiminde gerçekleştirdiği "Kabuğun suntaya dönüşen yolculuğu" adlı projesi büyük ilgi gördü.

 

Ay çekirdeği kabuklarından sunta yapmayı başaran genç mucit, projesi ve hedeflerine ilişkin şunları söyledi:

 

"Ülkemizde her yıl yaklaşık 180 bin ton ay çekirdeği tüketiliyor. Geri dönüşüm ve çevre temizliğinin önem kazandığı dünyamızda atık kabukların nasıl değerlendirileceğini düşündüm. Önce ay çekirdeği kabuklarını rondodan geçirerek toz haline getirdim. Sonra sulu tutkalla karıştırarak şekil verdim ve 80 derecelik fırında pişirdim. Yapılan deneyler sonucu ay çekirdeği kabuğundan imal ettiğimiz suntanın, normal suntaya göre suya daha dayanıklı olduğunu gözlemledim. Parklara konulacak özel tasarımlı banklarla ve ay çekirdeği üreten fabrikalardan çıkan atıklar toplanarak bu kabuklardan elde edilen mobilyanın ham maddesi olan sunta rahatlıkla yapılabilir. Böylelikle hem çöpü paraya dönüştürmüş oluruz, bu sayede çevremizi kirletmemiş oluruz hem de ağaçları kesilmekten kurtarmış oluruz."

 

Bölge bilim kurulu üyeleri tarafından ödüle layık görülen projeler, gelecek ay Ankara'da yapılacak Türkiye geneli sergide Ege Bölgesi'ni temsil edecek. 73'ü Fen Bilimleri, 27'si Matematik olmak üzere belirlenen 100 projeden 14'ü Aydın, 47'si İzmir, 22'si Manisa, 9'u Muğla, 8'i Uşak illerine ait.