Ayaklarımızın altında tüm dünya okyanuslarının neredeyse iki katı büyüklüğünde zengin bir ekosistem ortaya koyan “derin yaşam” çalışmalarına göre dünyada bilinenden ve düşünülenden daha çok yaşam türü var.
Aşırı sıcağa, hafif, minik beslenmeye ve yoğun baskıya rağmen, bilim adamları bu yeraltı biyosferinin dünyadaki her insanın toplam ağırlığının yüzlerce katı olan 15 milyar ila 23 milyar ton mikroorganizma ile dolduğunu tahmin ediyorlar.
Researchers at the Deep Carbon'daki araştırmacılar, yeraltı türlerinin çeşitliliğinin Amazon veya Galapagos Adaları ile karşılaştırıldığını söylüyor, ancak bu yerlerin aksine, çevre hala büyük ölçüde bozulmamış çünkü insanlar henüz yeraltı yüzeyinin çoğunu araştırmıyor.
Knoxville'deki Tennessee Üniversitesi'nde doçent olan Karen Lloyd, ise araştırmaya ilişkin "Dünya'da yepyeni bir yaşam rezervuarı bulmak gibi" dedi. Lloyd, "Her zaman yeni yaşam türleri keşfediyoruz. Hayatın çoğu onun üstünde değil Dünya'nın içinde." ifadelerini kullandı.
Ekip, 52 ülkeden 1.200 bilim insanını jeoloji ve mikrobiyolojiden kimya ve fiziğe kadar birçok kişiyi bünyesinde barındırıyor.
Dünyanın derinliklerinde, üzerinde olandan daha çok ‘yaşam’ var.” Araştırma için gerekli örnekler, yerin 5 kilometre altına dek uzanan sondaj çalışması sayesinde elde edildi.
Yer altı biyosferi, jeolojik ve coğrafi yapıya göre bir hayli çeşitlilik gösterebiliyor. Bu biyosferlerin toplam sahası, 2 milyar kilometreküplük bir alanı kaplıyor. Ve gelecekte bu alanın daha da genişlemesi bekleniyor.