Avrupa, Suriyelileri neden istemiyor?

Avrupa, Suriyelileri neden istemiyor?

Avrupa ülkelerinde mültecilere karşı olmayı politikalarının ana ilkesi haline getiren, bu ülkelerin vatandaşlarına sorulan sorularda vatandaşların kaygıları 4 ana maddede sıralandı. Peki, Avrupa ülkeleri Suriyelileri neden istemiyor?

Alman Friedrich Ebert Vakfı'nın Macar bilim insanları tarafından hayata geçirilen araştırması başta "Bu tavrın nedeni ne?" olmak üzere bir dizi soruya yanıt arıyor.

Uzmanlar göçmenleri "istememe" olgusunun nedenlerini de araştırmışlar. Göçmenleri reddedenlerin bunu hangi nedenlerden ötürü yaptıklarını ortaya çıkarmaya çalışmışlar.

Araştırmayı yapan uzmanlar Avrupa ülkeleri vatandaşları tarafından vurgulanan, göçmenlerin gelmeleriyle birlikte ortaya çıkabilecek "tehditleri" 5 grupta toparlamışlar.

Bunlardan ilki "işsizlik korkusu". Yani "Göçmenler gelirse ülkemde işsizlik artar, ben de işsiz kalabilirim" korkusunun en yüksek olduğu ülke yüzde 66 ile Macaristan. İkinci sırada yüzde 65 ile Çek Cumhuriyeti var. Bu sıralamada üçüncü ülke Slovenya.

Çizelgenin sonunda göçmenlerin gelişine bağlı "işsizlik korkusunun" en az olduğu üç ülke ise Almanya, Norveç ve İsveç var.

İŞİNİ KAYBETME KORKUSU

'GÖÇMENLER GELİRSE REFAHIMIZ DÜŞER'

Göçmenlere karşı olma nedeni olarak "Göçmenlerin ülkeye gelmesi refah düzeyimizi etkiler, hayat koşulları zorlaşır" diyenlerin oranı yüzde 63 ile Çek Cumhuriyeti'nde en yüksek. Bu ülkeyi yüzde 62 ile Macaristan ve yüzde 61 ile İspanya takip ediyor.

"Refah düzeyimiz düşer" çizelgesinin en sonunda ise Avusturya, Norveç ve İsveç var.

'GÖÇMENLER BİZİM İÇİN KÜLTÜREL BİR TEHDİT'

Göçmenlere karşı olmayı, onları kültürel bir tehdit olarak görmekle gerekçelendirenlerin oranı yüzde 51 ile Macaristan'da en yüksek düzeyde.

Macaristan'ı yüzde 50 ile İngiltere izliyor. Üçüncü sırada ise yine yüzde 50 ile Avusturya var.

Bu grubun sonunda yüzde 37 ile Almanya, yüzde 32 ile Finlandiya ve yüzde 27 ile İsveç bulunuyor.

'GÖÇMENLER BİZİM İÇİN KRİMİNAL BİR TEHDİT'

Ülkeye gelecek olan göçmenlerin ülkedeki suç işleme oranını arttıracağı düşüncesiyle göçmenlere karşı olanların oranı yüzde 70 ile Avusturya'da en yüksek. Sonra yüzde 68 ile Norveç ve yüzde 67 ile Çek Cumhuriyeti geliyor.

Bu kategoride son üç ülke yüzde 58 ile Fransa, yüzde 57 ile Estonya ve yine yüzde 57 ile Polonya.

GÖÇMENLERE KARŞI TAVIR YAŞA VE CİNSİYETE GÖRE DEĞİŞİYOR MU?

Araştırma, göçmenlere karşı olmanın ülkeden ülkeye farklı olmak üzere yaş gruplarına ve cinsiyete göre de değiştiğini ortaya koyuyor.

Kuşaklara göre bakıldığında örneğin öncelikle İsveç'te ve İngiltere'de yaşlı kuşaklar arasında yabancı karşıtlığı en yüksek orana ulaşıyor.

Yabancı karşıtlığının cinsiyetlere göre değiştiği ülkeler sıralamasında İsveç, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Macaristan önde gidiyor.

Almanya'da ise yine cinsiyete ve yerleşim alanına bağlı olarak göçmenlere karşı olan tavır değişiyor. Kadınlar ve büyük şehirlerde oturanlar göçmenlere karşı daha hoşgörülü bir tavır ortaya koyuyorlar.

İlgili Haberler