İran’daki seçim sonrası çıkan olaylar sırasında tutuklanan İngiliz ve Fransız Büyükelçiliği çalışanlarının ’casusluk’ itirafına rağmen Tahran’a tepki yağıyor
Nükleer enerji meselesi nedeniyle sık sık karşı karşıya gelen Avrupa Birliği ile Tahran yönetimi yine gerimli günler geçiriyor. İran’da 12 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası ’hile’ iddialarıyla çıkan olaylarda halkı kışkırttıkları için tutuklanan İngiltere ve Fransa Büyükelçilikleri’nde çalışan 2 İranlı ile 1 Fransız akademisyenin casusluk yaptıklarını itiraf etmesine rağmen Avrupa Birliği, İran’a cephe aldı. Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç, herhangi bir AB ülkesi büyükelçiliği personeline karşı yapılan hareketin, AB’ye karşı yapılmış kabul edileceğini belirtti ve yargılanan 2 büyükelçilik çalışanıyla Fransız vatandaşı kadının derhal serbest bırakılması istendi.
Derhal bırakılsın
İngiltere ve Fransa da büyükelçilik çalışanlarının İran’da yargılanmasını kınayarak salıverilmelerini talep etti. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Tahran Büyükelçiliği’nde görevli İranlı Hüseyin Ressam’ın casusluk suçundan yargılanmasını kınadığını ifade ederek, büyükelçilik çalışanının hakkındaki suçlamanın haksız olduğunu savundu. Fransa da, yargılanan Tahran Büyükelçiliği’nde görevli Nazek Afşar ile akademisyen Clotilde Reiss’in derhal salıverilmesini isteyerek, casusluk iddialarının “asılsız” olduğunu ileri sürdü.
Casusluk yaptık, pişmanız
Tahran’da önceki gün yapılan duruşmada İngiliz Büyükelçiliği’nde görevli Hüseyin Ressam, Fransa Büyükelçiliği’nde görevli İranlı Nazek Afşar ile Fransız akademisyen Clotilde Reiss casusluk yaptıklarını itiraf etmişti. Ressam, mahkemedeki ifadesinde Mir Hüseyin Musevi’nin seçim komisyonu ve diğer reformcularla irtibat halinde olduğunu söylemişti. Seçim sonuçlarına itiraz için yapılan gösterilere katılanları himaye ettiklerini belirten Ressam, İngiliz diplomatların da gösterileri takip ettiğini kaydetti.
Özür diliyorum
Görevinin İran hakkında bilgi toplayarak İngiltere’ye iletmek olduğunu anlatan Ressam, yaklaşık 130 kişiyle farklı zaman ve yerlerde görüştüğünü ve edindiği bilgileri İngiliz diplomatlara aktardığını dile getirmişti. Fransız akademisyen Reiss de ifadesinde, Tahran’da yapılan izinsiz gösterilere katıldığını, çektiği fotoğrafları gönderdiğini itiraf etmişti. Pişman olduğunu belirten Reiss, İran halkından ve mahkemeden özür diledi ve affedilmesini istemişti.
Ahmedinecad kabinesini açıklıyor
İran’da 12 Haziranda yapılan seçimlerde yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Mahmud Ahmedinecad, yeni kabinesini oluşturmada sona gelindiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, 10. hükümeti bir hafta içinde Meclis’in onayına sunacağını kaydetti. İran lideri Ahmedinecad, kabinede yeni ve genç isimlere yer verileceğini ifade etti. Meclis, en geç bir hafta içinde her bir bakan için ayrı ayrı güven oylaması yapacak. Ahmedinecad, 5 Ağustos’ta Meclis’te yemin ederek ikinci dönem Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başlamıştı.