GELECEK ay açıklaması gereken ilerleme raporunu basına sızdıran AB, Türkiye’den daha fazla taviz koparmak için aba altından sopa gösterdi. İşte o dayatmalar: Ermeniye sınırı, Ruma limanları açın. Heybeliada Ruhban Okulu eğitime başlasın. Rum papazın ekümenikliğini tanıyın. Asker konusunda da AB standartlarını yakalayın.
AB şantaj silahını yeniden çekti!..
Avrupa Birliği’nin gelecek ay açıklayacağı ilerleme raporu, basına sızdırıldı. Raporda, AKP iktidarının açılımlarına destek verilirken, daha fazla taviz koparılmak isteniyor
Avrupa Komisyonu Türkiye İlerleme Raporunu 14 Ekim’de açıklamaya hazırlanıyor. Bugüne kadar, sözde Kürt açılımı ve Ermenistan ile ilişkiler konusunda yaptığı baskıların meyvesini alan AB, bundan sonraki şantajlarını sıralıyor. Bir bölümü basına sızdırılan raporda, Türkiye’nin sözde Kürt açılımının olumlu olduğu belirtiliyor. AKP’nin Ermenistan atağı ise bir sonraki rapora bırakılıyor. Raporda, yine Türkiye’nin AB’ye katılmasının şartı olarak, Rumlara limanların açılması ve Ruhban Okulu önemli yer tutuyor. Avrupa Komisyonu’nun, hazırladığı taslakta “Türkiye’nin bu konudaki yükümlülüğünü yerine getirmediği hatırlatılıyor. Ancak Kıbrıs’ta müzakerelerin sürdüğü kaydediliyor ve üye ülkelerden bir talep gelmedikçe, 8 başlığa ek olarak yeni müzakere başlıklarının askıya alınması planlanmıyor. Taslak raporda ayrıca, TRT Şeş’in açılması,, askeri mahkemelerin yeniden yapılanması, Avrupa Birliği sürecine tam mesai harcayacak olan bir başmüzakerecinin atanması ve Kürt açılımı çabaları hükümetin olumlu adımları olarak sıralanıyor. Raporda, geniş yer ayrılan Kürt açılımının mutlaka içeriğinin doldurulması ve toplumsal bir mutabakat ile uzlaşı sağlanmasının önemine değiniliyor. Bu konudaki çabaların bir an önce somut neticeye ulaşması yönünde çağrıda bulunuluyor.
Diyalog süreci
Ermenistan ile Türkiye arasında varılan mutabakat, ilk taslakta yer almıyor. Ancak gelişmeleri memnuniyetle karşılayan Avrupa Komisyonu, bu yöndeki değerlendirmelerini de önümüzdeki günlerde taslağa eklemeye hazırlanıyor. Raporda olumsuz olarak değerlendirilen konular arasındaysa ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ile siyasi reform eksikliği yer alıyor. Avrupa Komisyonu kaynakları, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesine yapılan değişikliğe rağmen ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü konusunda eksikliklerin hatta olumsuz anlamda geriye dönüşün olduğunu dile getireriyor.
Ruhban Okulu
Ayrıca Ruhban Okulunun henüz açılmadığına, Patrikhanenin ekümenik statüsünün tanınmadığına ve diğer dini azınlıkların hakları konusunda sorunlar yaşandığına vurgu yapılıyor. Asker-sivil ilişkileri konusunda henüz Avrupa Birliği standartlarına ulaşılamadığı bir kez daha tekrarlanıyor.
Dayatmanın kronolojisi
Yeniçağ, AB ilerleme raporu adı altında Türkiye’ye yönelik dayatmalarını kronolojik olarak yayımlamıştı. Gazetemizde çıkan haberde, açılımın bugüne nasıl geldiğini gözler önüne sermişti.