Rusya''nın Ukrayna''ya askeri harekat başlatmasının ardından Avrupa Birliği (AB) komisyonundan basın özgürlüğünü sekteye uğratacak bir karar geldi. Rus RT televizyonu ve Sputnik haber ajansı AB ülkelerinde ve İngiltere''de yasaklandı.
Rusya''nın Ukrayna''ya başlattığı askeri harekat basın özgürlüğünü vurdu.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Rusya''nın Ukrayna''da başlattığı operasyona yanıt olarak getirilecek yeni düzenlemeleri duyurdu.
Leyen, Rus RT televizyonu ve Sputnik haber ajansının AB’de yasaklanacağını belirtti.
Sputnik''in İspanya, Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Çekya, Letonya, Litvanya , Polonya''da yayınlarının yasaklanacağı bildirildi.
Sputnik haber ajansı bu karara tepki gösterdi. Sputnik''in yanıtında "Avrupa Birliği’ne bu yarı tedbirlerle yetinmemeyi, tüm interneti yasaklamalarını öneriyoruz.” ifadelerine yer verildi.
DW, BBC VE AMERİKANIN SESİ
Yabancı basın kuruluşları arasında yer alan Almanya''nın yayın organı Deutsche Welle (Dw), İngiltere''nin yayın organı BBC ve ABD''nin yayın organı Amerikanın Sesi yayınlarına devam ediyor.
DÜZENSİZ SAVAŞLAR
Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık’ın Kırmızı Kedi Yayınevi''nden çıkan "Düzensiz Savaşlar" isimli kitabında savaş ortamında basının önemini okuyucularına şu ifadelerle anlattı:
Politik Savaş Faaliyetleri: Politik savaş, “kaynağı belli olmayacak şekilde örtülü”15 ve/veya “hem kaynağı hem de faaliyetin kendisi belli olmayacak şekilde gizli” 16 olarak yürütülür. Hedefi, hasım ülke halkı ve devlet yapısıdır; kitle haberleşme ve medya kanalları vasıtasıyla uzaktan icra edilen propaganda, yakın temasla ajitasyon, aldatma ve yıkıcılık gibi siyasi mahiyeti olan faaliyetleri içerir.
Kitabın "Sabotaj ve Ekonomik Savaş Faaliyetleri" kısmında ise şu ifadelere yer verildi:
Gayri Nizami Harp (GNH) unsurları, sürgündeki hükümetler ya da politik partiler tarafından eğitilen ve doktrine edilen yerel yapılarca kaynağı belli olmayacak şekilde örtülü olarak icra edilir. Yapılan faaliyet başarısızlığa uğrarsa ve/veya hasım devletin yerel halka misilleme yapma ihtimali belirirse, bu savaşın sponsoru olan devletler veya aktörler eylemleri açıkça üstlenebilir.
HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ
Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi''nin "İfade ve haber alma özgürlüğü" başlıklı 11. maddesi şöyle:
"1. Herkes, ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ulusal sınırlarla kısıtlanmaksızın bir görüşe sahip olma, haber ve düşünceleri elde etme ve bunları ulaştırma özgürlüğünü içerir.
2. Basının özgürlüğü ve çoğulculuğuna saygı gösterilmelidir."