Rusya, Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker ve çeşitli noktalara da ağır silahlar yığmış durumda. Buna karşın NATO üyesi ülkeleri kuvvetlerini hazır tutuyor ve bir kısmını da Doğu Avrupa''ya takviye gönderiyor.
NATO, UKRAYNA''YI SAVUNUR MU?
Euronews''te yer alan habere göre, askeri olarak hayır. Ukrayna NATO üyesi değil ve İttifak''ın Ukrayna''yı savunmak için bir anlaşması bulunmuyor.
ABD Başkanı Joe Biden da daha önce yaptığı açıklamada Ukrayna''da, Rusya''ya karşı savaşmak için Amerikan veya herhangi bir müttefik ülkenin askerinin gönderilmeyeceğini söyledi. Bununla birlikte, Kiev yakın bir müttefik ve 2008''deki bir NATO zirvesinde üyelik sözü verildi.
Halihazırda 30 üyeli Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, Ukrayna ordusunu modernize etmek için bu ülkeye destek sağlıyor.
Kanada, eğitim programı yürütürken, Danimarka da Ukrayna ordusunu NATO standartlarına yükseltmesi için çaba harcıyor.
İttifak ayrıca Ukrayna''nın siber saldırılara karşı savunmasına yardımcı olacağını ve askeri komuta kademesi için güvenli iletişim ekipmanı sağladığını bildirdi.
UKRAYNA SİLAHLANDIRILIYOR
ABD, İngiltere ve Baltık ülkeleri, Ukrayna''ya tanksavar füzeleri, küçük silahlar ve tekneler de dahil olmak üzere silah gönderiyor.
Türkiye, Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçılara karşı kullandığı SİHA sattı.
Ancak Almanya, Ukrayna''ya silah gönderilmesine karşı. Berlin bunun yerine tam teşekküllü bir sahra hastanesi ve Ukrayna birliklerinin bu hastaneyi işletebilmesi için de yaklaşık 6 milyon dolar değerinde bir eğitim vaadinde bulundu.
ASKERLER NEDEN HAZIR BEKLETİLİYOR?
İttifak, özellikle Karadeniz bölgesinde Rusya ile Ukrayna arasındaki muhtemel bir çatışmanın potansiyel olarak yayılması olasılığından endişeli. Bunun, 2014''te ilhak edilen Kırım ve Baltık Denizi çevresi olması ihtimali bulunuyor.
NATO bu bağlamda ittifakın doğu ve güneydoğusunda varlığını artırıyor. ABD Savunma Bakanlığı, kriz nedeni ile 8 bin 500 Amerikan askerini teyakkuza geçirdi.
Danimarka, Baltık Denizi''ne bir firkateyn gönderdi ve Litvanya''ya 4 F-16 uçağı göndermeye hazırlanıyor. İspanya, Akdeniz ve Karadeniz''deki NATO deniz kuvvetlerine katılmak üzere bir mayın tarama gemisi ve bir fırkateyn gönderdi.
Madrid, Bulgaristan''a savaş uçakları göndermeyi planlıyor. Hollanda da nisan ayından itibaren Bulgaristan''a iki adet F-35 savaş uçağı göndermeyi teklif etti. Fransa, NATO komutası altında Romanya''ya asker gönderebilir.