ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN -29-

ATATÜRK’ÜN VEFATI VE YABANCI BASIN -29-

Türk milletini ihya eden, refah seviyesine ulaşmasını sağlayan büyük kahraman

esat-atalay-001.jpg
Kuşiş gazetesi ise, İran Şahı ile Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı İsmet İnönü arasında gidip gelen telgrafları yayınlamış ve Türk milletini yeni cumhurbaşkanlığına seçtiği, İsmet İnönü’den dolayı tebrik ederek, onu Atatürk’e layık bir isim olduğunu belirterek bu husustaki fikirlerini açıklamıştır. Gazeteler, özellikle Sadabat Paktı üzerinde durmuşlar, bu paktın sadece dört devlet için değil aynı zamanda uluslar arası barış açısından da çok önemli olduğunu vurgulayarak, İran ile Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin en büyük yaratıcısı olarak Atatürk’ü görmüşlerdir.

D- Irak Basını

Atatürk’ün ölümü Irak’ta da büyük üzüntü uyandırmış ve herkesi mateme boğmuştur. Irak Dışişleri Bakanı parlamentoya Atatürk’ün ölümünü bildirmesi üzerine meclis tatil edilmiş ve uzun bir sükut içinde Atatürk’ün hatırası yad edilerek Iraklıların kardeşlik hislerine tercüman olunmuştur.

Irak gazeteleri de Türkiye’nin bu büyük kederi ile yakından ilgilenmiş ve onunla ilgili sayfalarca yorumlarda bulunmuşlardır. Onun ülkesine ve bütün doğuya yaptığı büyük hizmetleri kaydetmişlerdir. El-Alem El-Arabî gazetesi 11 Kasım 1938 tarihli nüshasında Atatürk’ün ölüm haberini verirken kendisinden, Türk milletini ihya eden, yükselmesine ve refah seviyesine ulaşmasını sağlayan büyük kahraman olarak bahsetmiş ve onun sonsuz bir üzüntüye sebep olduğunu ve mucize sayılabilecek bir olayla şark dünyasını parlattığını söylemiştir. Yazının devamında ise; “Buna bütün alem delalet eder. Onun bu zuhuru, garp devlet ve milletlerini dehşet içinde bırakmıştır. Bundan sonraki nesiller de onun akıllara hayret veren menkıbelerini birbirine aktaracak, bir tek adamın zekasının gücüyle bu büyük işleri nasıl başardığını hayretle anlatacaklardır. Onun böyle birkaç yıl içinde sevdiği vatanında yepyeni bir millet yaratması, onu yükseltmesi, kuvvet, iktisat ve ümran sahasında bu derece ilerletmesi, eserinin ne kadar büyük olduğunu gösterir. Atatürk arkasında bir çocuk bırakmadı ama kendisine daima sen babamsın, hayatımın sebebisin, veli nimetimsin, senin adın gönüllerde daima sevgi ve takdis ile yaşayacaktır diyecek kadar büyük bir millet bırakmıştır” dedikten sonra Türk milletinin elemli yasına iştirak etmiş ve haber şu satırlarla sona ermiştir; “Türklerin babası, siyaset, idare ve yapıcılık meydanında kudretli kahramanlar yetiştirdi de öyle ahirete irtihal etti. Onlar, onun işini devam ettirecekler onun adını ebedileştireceklerdir...” demiştir.

E- Filistin Basını

Filistin gazetelerinde Atatürk’ün vefatıyla ilgili şu yorumlar yer almıştır; “Atatürk’ün ölüm haberi hiç şüphesiz bütün dünyayı müteessir etmişti. Fakat dünyada hiçbir memleket yoktur ki, bu ölümden dolayı Filistin kadar müteessir olmuş bulunsun. Üç günden beri bütün Filistin halkı radyolarının başında toplanarak Ankara’nın neşriyatını dinliyor ve hatta gözyaşı döküyorlar. Fakat bütün Filistin halkı, büyük nasyonalizm duygusu ile ateşlenmiş olan büyük bir kısmı ağlamıyorsa bile muhakkak ki pek müteessirdir. Bunlardan ileri gelen bir nasyonalist bana dedi ki, Atatürk bize daha bugünden elle tutulur derecede iyi neticeler vermiş olan mücadele fikrinin de babasıdır. Sizin atanız olduğu kadar o, bizim de atamız oldu. İngiltere’nin taksim siyasetine karşı mücadele fikrini biz ondan aldık. Cesaret azim ve sebat duygularımızı onun ve Türklerin bize verdikleri misallerden topladık... Biz de ümit ediyoruz ki aynı neticeyi elde edeceğiz. Filistin, Yahudi istilasından ve hatta İngiliz mandasından kurtulup müstakil olacak. Arap âlemine modern milliyetçilik örneğini biz Filistinliler vereceğiz.”(“Atamızın Ölümüne Ağlayan Filistin”, Cumhuriyet, 19 Kasım 1938, s. 4)