Atatürk'e hakaret soruşturması tamamlandı

Atatürk'e hakaret soruşturması tamamlandı

"Atatürk'ün Hatırasına Hakaret Soruşturması" tamamlandı. Mustafa Armağan ve Yavuz Bahadıroğlu hakkında takipsizlik kararı verildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret etme” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamalarıyla yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, şüpheliler Hasan Akar ve Süleyman Yeşilyurt’un 2,5 yıldan  7,5 yıla kadar ayrı ayrı  hapsini istedi. İddianame kabul edilirse Yeşilyurt ve Akar’ın önümüzdeki günlerde Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarına başlanacak. Öte yandan diğer şüpheliler Mustafa Armağan ve Yavuz Bahadıroğlu hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

İDDİANAME 9 GÜNDE HAZIRLANDI

Bakırköy Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Ertuğrul Sarıyar, Atatürk’e hakaret soruşturmasını 9 günde bitirdi. Cumhuriyet Savcısı Sarıyar  hazırladığı iddianamede,  6 Mayıs 2017 tarihinde ‘TVNET’ isimli televizyon kanalında yayınlanan Yavuz Bahadıroğlu ismini kullanan Niyazi Birinci’nin moderatörlüğünü yaptığı programa Mustafa Armağan ve Süleyman Yeşilyurt’un konuk olarak katıldığını hatırlattı.

“TOPLUMUN SİNİR UÇLARIYLA OYNAMAYI AMAÇLADIĞI ANLAŞILMIŞTIR”

“Derin Tarih” isimli programın bir bölümünde şüpheli Süleyman Yeşilyurt’un  söz aldığı ve suça konu sözleri söylediği belirtildi. İddianamede, “Şüphelinin kullandığı ifadelerle Atatürk’ün toplum gözündeki değerini düşürmeyi, toplumun bir kesiminin sinir uçları ile oynamayı toplumu tahrik etmeyi amaçladığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi. Atılı suçları işlediği belirtilen ve geçtiğimiz günlerde tutuklanan Yeşilyurt’un “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret etme” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlarından 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapsi istendi.

HASAN AKAR’IN TARİHİ BELGEYE, GERÇEKLİĞE DAYANMAYAN ŞEKİLDE ALENEN HAKARETTE BULUNDUĞU BELİRTİLDİ

Şüpheli Hasan Akar’ın da 9 Mayıs 2017 tarihinde saat 19.00’da Kanal D isimli TV kanalında ana haber programında yayınlanan bir videoda  söylediği sözlere ilişkin soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. Polisin, şüpheli Hasan Akar’ın ifadesine başvurmak üzere adresine gittiği, adresinde bulamadığı kaydedilen iddianamede,  atılı suçların niteliği göz önünde bulundurularak şüpheli Hasan Akar  hakkında yakalama kararı çıkarıldığı anımsatıldı. İddianamede,  “Şüphelinin soruşturmaya konu videoda Atatürk, annesi ve babası hakkında hiçbir tarihi belgeye, gerçekliğe, delile dayanmayan, açık küfür içerecek şekilde Atatürk’ün hatırasına alenen hakarette bulunduğu belirtildi.

TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca aynı video ile ilgili 2017 /1331 soruşturma numarası üzerinden, videonun çekildiği alanın belli olmaması, videonun aleniyet kazanıp  kazanmadığı hususunun anlaşılamaması gerekçeleri ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği de ifade edildi. “Bu kararın Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığımız açısından bağlayıcılığı bulunmamaktadır” denilen iddianamede, suça konu videonun ulusal televizyon kanalında yayınlandığı ve  aleniyet kazandığı belirtildi. Dolayısıyla 9 Mayıs 2017 tarihli yeni bir suçun ortaya çıktığı ifade edilen iddianamede, “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçu açısında eylemin sübuta erdiği kaydedildi. İddianamede, şüpheli Akar’ın videosunun son kısmında “Biz toplama yapmışız, çıkarma yapmışız, biz fark ettiğimiz her şeyi  planlamışız” diyerek videoyu çekmekteki amacının itibarı suikast olduğunu, toplumun bir kesiminin sinir uçları ile oynamayı, toplumu tahrik etmeyi amaçladığını açıkça ortaya koyduğunun anlaşıldığı belirtildi. Atılı suçları işlediği belirtilen ve hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan firari şüpheli Hasan Akar’ın “Atatürk’ün  hatırasına alenen hakaret etme” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmeö suçlarından 2,5  yıldan  7,5 yıla kadar hapsi istendi.

BAHADIROĞLU VE ARMAĞAN HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI

Öte yandan Soruşturma Savcısı Ertuğrul Sarıyar, Yavuz Bahadıroğlu ve Mustafa Armağan hakkında aynı suçlardan takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararının sonuç bölümünde, program CD’sin incelenmesinde şüpheliler Bahadıroğlu ve Armağan’ın Atatürk’e hakaret içeren ve halkı kin ve düşmanlığa alenen  tahrik edecek bir kelime kullanmadıkları belirtildi. Takipsizlik kararında, “Bahadıroğlu ve Armağan’ın programın canlı yayın olması nedeniyle şüpheli Süleyman  Yeşilyurt’un  anlatımlarına müdahale imkanlarının  olmadığı atılı suçların şüpheliler tarafından işlenmediği anlaşılmıştır” denildi.

ULU ÖNDER’E HAKARET YAĞDIRMIŞLARDI

Yeni Şafak gazetesini de bünyesinde barındıran Albayrak medya grubunun yayın organlarından, TV Net'te, Yavuz Bahadıroğlu, sözde tarihçi Mustafa Armağan ve Süleyman Yeşilyurt'un katılımıyla 6 Mayıs'taki ‘Derin Tarih' isimli programda  ‘Mustafa Kemal'in gönül galerisi' konu başlığı tartışılmıştı.

Programda Yeşilyurt, “‘Manevi evlat' diye bir durum olamaz, söz konusu değil. Hiçbir zaman ‘manevi evlat' değildir, Çankaya'nın nikahsız ‘First Lady'sidir. Öğretmen, genç bir kız ‘manevi evlat' olamaz.
Yıllarca, kandırıldık, aldatıldık” ifadelerini kullanırken, Armağan “Afet İnan nerede kalıyor' dedim. Köşkte beraber yatıp kalkıyorlar çünkü. Aynı binada” demişti. Yeşilyurt, ‘Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' ve ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlarından tutuklanmıştı.

Nur Cemaati'nin imamlarından olduğu belirtilen Hasan Akar ise, videoda Mustafa Kemal Atatürk için “1938'de geberen …” ve annesi Zübeyde Hanım için “Selanik'te resmi kayıtlarda genelevde çalışıyor” gibi aşağılık ifadeler kullanmıştı.

 

İlgili Haberler