ATATÜRK VE MECLİS -11-

ATATÜRK VE MECLİS -11-

Bu toprakların gerçek sahiplerinin kim olduğu, açık bir şekilde görülüyor



 

29 Aralık 1918’de İsmet Bey "Sulh Hazırlıkları Komisyonuna" tayin ediliyor.
8 Şubat 1919’da General Franz Despere adındaki bir çılgın Fransız, kahraman rolüne çıkarak beyaz bir at üstünde İstanbul’da gösteriş yapıyor. Türkler kan ağlıyor. Ertesi gün Süleyman Nazif, Hadisat Gazetesinde "Kara Bir Gün" başlığı altındaki yazısında şiddetli bir tepki gösteriyor.
12 Şubat 1919: Trabzon’da "Muhafaza-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti" kuruluyor ve bu dernek 23 Şubat’ta ilk kongresini yapıyor.
25 Şubat 1919: Tokat’ta "Tokat Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti" kuruluyor.
26 Şubat 1919: Boghos Nubar Paşa müttefiklere başvurarak İzmir’i istiyor.
3 Mart 1919: "Vilâyat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti" kuruluyor.
6 Mart 1919: İstanbul’da "Vahdet-i Milliye Heyeti (Cemiyeti)" kuruluyor.
9 Mart 1919: Erzurum Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin beyannamesi yayımlanıyor. Bu beyannamede şu tarihî cümle yer alıyor:
"Bu toprakların gerçek sahiplerinin kim olduğunu memleketin her tarafında görünen minareler, kümbetler gibi dinî ve millî anıtlar açık bir dille gösteriyorlar".
10 Mart 1919: İstanbul’da Sait Halim Paşa, Musa Kâzım, Menemenli Rifat, Halil Menteşe, Fethi Bey, Ahmet Ağaoğlu tutuklanıyor.
7 Nisan 1919: Fransızlar Beyazıt’taki Askerî Misafirhaneyi işgal ediyorlar. Çarpışmada şehitler veriyoruz.
9 Nisan 1919: Karabekir Paşa Erzurum’da 15. Kolordu Komutanlığına atanıyor.
13 Nisan 1919: İngilizler Kars’ı işgal ediyor.
16 Nisan 1919: Fransızlar Afyon’u işgal ediyor.
24 Nisan 1919: İtalyanlar Konya’yı işgal ediyor.
29 Nisan 1919: Harbiye Nazırı Şakir Paşa Mustafa Kemal’i çağırarak, Türklerin Rumlara yaptığı baskıyı yerinde incelemek üzere Karadeniz bölgesine müfettiş olarak gönderileceğini bildiriyor. Bu hayırlı haber, Mustafa Kemal’in günlerden beri beklediği bir gelişmedir. O Millî Mücadelenin liderliğini üstlenmeye kararlıdır. Şimdi eline bir kanunî fırsat da geçmektedir. Bu tayin biraz da o’nun İstanbul’da kalmasından çekinenlerin eseridir. Ama Mustafa Kemal, umduğuna kavuşmuştur. Bu tayin kararı 30 Nisan 1919’da padişah tarafından onaylanıyor. Artık onun yeni unvanı "9. Ordu Kıtaları Müfettişi"dir. Mustafa Kemal bu tayin kararnamesine kendi kararı yönünden bir cümle koydurmaya muvaffak olmuştur. Sadece 9. Ordu Kıtalarını değil, civar vilâyetlerdeki askerî birliklere ve mülkî amirlere emirler verebilecektir. Aynı gün İngilizler Kars’a birçok Ermeni getirerek bölgenin idaresini onlara veriyor.