Şimdi mütarekeden, meclisin açılışına kadar olan olaylara topluca bir göz atalım.
O günlerde Yıldırım Orduları Kumandanı olan Alman Generali Liman von Sanders görevini şu mektupla Mustafa Kemal’e devrediyor:
"Ekselans, siz harp cephelerinde. Arıburnu’nda, Anafartalar’da çok yakından tanıdığım kumandansınız. Aramızda belki bazı olaylar geçmiştir. Fakat bunlar bizi birbirimize daha iyi tanıtmış oldular. Kalben dost olduğumuzu sanıyorum. Bugün Türkiye’yi terke zorlanırken, emrim altındaki orduları Türkiye’ye geldiğim zamandan beri takdir ettiğim bir kumandana tevdî ediyorum. İçinde bulunduğumuz genel felâket içinde bedbahtlık duymamak mümkün değildir. Ben yalnız bir şeyle teselli buluyorum: Kumandayı size emanet etmek. Bu dakikadan itibaren emir sizindir."
Yıldırım Orduları Komutanlığını devralan Mustafa Kemal o gün şunları söylemişti:
"Yüce Osmanlı Devleti bu mütarekeyle kendisini kayıtsız şartsız düşmanlara teslim etmiştir. Ben yapılan mütarekenin sakatlığını gördüm. Bu sakat noktaların düzeltilmesine çalışmak lüzumuna inanarak ilgili makamlara bildirdim. Mütareke metni olduğu gibi uygulandığı takdirde, memleketin baştan sonuna kadar işgal ve istilâya maruz olduğu kanaatini bildirdim."
Şimdi sırasıyla o günlerin olaylarına bir göz atalım;
5 Kasım 1918’de Kars’ta düşman işgalini önlemek üzere bir "Kars Millî İslâm Şurası" kuruluyor.
6 Kasım 1918’de Mustafa Kemal İskenderun’a çıkacak düşmana ateş edilmesi emrini veriyor.
20 Kasım 1918: İstanbul’da "Osmanlı Sulh ve Selâmet Fırkası" adıyla bir parti kuruluyor. Bu partinin programı pasif direnmedir.
20 Kasım 1918: "Milli Kongre" namıyla bir kuruluş meydana geliyor.
1 Aralık 1918: İzmir’de "İzmir Müdafaa-i Hukuk-u Osmaniye Cemiyeti" kuruluyor.
2 Aralık 1918: Edirne’de "Trakya-Paşaeli Müdafaa Heyet-i Osmaniyesi" derneği kuruluyor.
4 Aralık 1918’de İstanbul’da "Vilâyat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti" kuruluyor. (Bu kuruluş, Erzurum Kongresi’nin çekirdeğini teşkil eder.)
Aynı gün "Wilson Prensipleri Cemiyeti" bir mektup yayınlıyor. Bu mektupta Türk çoğunluğunun oturduğu yerlerin işgal edilmemesi ileri sürülüyor.
10 Aralık 1918’de Trabzon’da Millî Mücadeleyi destekleyen "İstikbal Gazetesi" çıkmaya başlıyor.
21 Aralık 1918’de "Kilikyalılar Cemiyeti" kuruluyor.
28 Aralık 1918’de Kâzım Karabekir Paşa Tekirdağ’dan 14. Kolordu Kumandanlığına getiriliyor.