YÖK, Atatürk’ün 1933 yılında üniversite reformu çerçevesinde getirdiği Roma Hukuku’nun yerine İslam Hukuku’nu koyuyor. YÖK’ün bu kararı, hukukçular tarafından sert bir şekilde eleştirildi.
“ROMA Hukuku’nu önemsizleştirdiğiniz anda laik, demokratik hukukla kanunlar arasındaki neden sonuç ilişkisi yok olur” diyen hukukçular, YÖK Başkanı Özcan’a tepki gösterdi.
Atatürk’ün reformu rafa kaldırılıyor!
YÖK’ün, Büyük Önder Atatürk’ün 1933’te reform çerçevesinde üniversitelere getirdiği Roma Hukuku’nu kaldırma kararı büyük tepki çekti
YÖK, Roma Hukuku’nu Anabilim Dalı olmaktan çıkarılmasına karar vermesi ve İslam Hukuku Anabilim Dalı’nın açılacağı iddiası, hukukçuların büyük tepkisine neden oldu. NTV’nin haberine göre, YÖK Genel Kurulu’nun Ağustos’ta yaptığı toplantıda, hukuk fakültelerinin 13 anabilim dalında örgütlenebilmesine imkan veren bir karar alınmıştı. Bu karar uyarınca; Roma Hukuku, hukuk fakültelerinde “Anabilim Dalı” olmaktan çıkartılarak “Hukuk Tarihi Anabilim Dalı” çatısı altına alındı. Bu, başta hukuk eğitimi almış kişiler olmak üzere tepkiyle karşılandı. YÖK’ün aldığı kararın iptali için Eylül ayında Danıştay’da dava açıldı. Roma Hukuku’nun Kara Avrupa’sı Hukuk Sistemi ve Türk Hukuk Sistemi’nin temeli olduğunu belirten öğretim üyeleri, bu kararın “çağdaş hukuk sisteminden uzaklaşmak” olduğu görüşünde birleşiyor. Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık da köşesinde: “Hitler döneminde Roma hukukunun yerini Almanların ortak hukuku alınca, Almanya’nın Roma hukuku alanındaki en esaslı üç bilim adamı R. Honig, P. Koschaker ve A. Schwarz üniversitelerden kovuldu. Roma Hukuku’nu önemsizleştirmek Atatürk’ün üniversite reformunu ortadan kaldırma teşebbüsüdür” diye yazdı.