Atatürk alkolden öldü diyenlere Yılmaz Özdil dün yanıt vermişti. Euronews ve yobazlar okuyup öğrenebilirler

Atatürk alkolden öldü diyenlere Yılmaz Özdil dün yanıt vermişti. Euronews ve yobazlar okuyup öğrenebilirler

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, Mustafa Kemal Atatürk'ün sirozdan vefat ettiğini, siroza yakalanma sebebinin alkole bağlı olup olmadığını söylenmesinin mümkün olmadığını yazdı.

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, Mustafa Kemal Atatürk''le ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.  Özdil, Atatürk''ün sirozdan vefat ettiğini siroza yakalanma sebebinin alkole bağlı olup olmadığını söylenmesinin mümkün olmadığını anlattı. 

Özdil, Atatürk’ün 1919 yılı Şubat ayında Samsun’a gitmek için yaptığı hazırlıklarda İspanyol gribine yakalandığını, Mayıs ayında Samsun’a çıktığında ise sıtma olduğunu aktardı. Ateşinin sürekli inip çıktığını anlatan Özdil, çok yoğun olduğu için hastalığı ayakta geçirdiğini belirtti. Özdil yazısında, Atatürk’ün 3 defa kalp spazmı geçirdiği ve 11 kez sıtmaya yakalandığı bilgisine de yer verdi. 1938 yılı Şubat ayında Atatürk’e beş doktorun konsültasyon yaptığını yazan Özdil karaciğerde büyüme, siroz başlangıcı net olarak saptandığını aktardı.

Ayrıca ulu önder Atatürk’ün kış vakti Park Otel''de açık havada yemek yediği için zatürree olduğunu anlatan Özdil, “İstanbul Tıp Fakültesi''nde görev yapan Profesör Erich Frank, Ankara''ya çağırıldı, o da siroz başlangıcı teşhisi koydu, o yıllarda siroz ilacı olmadığı için bol bol meyve yemesini tavsiye etti.” ifadelerini kullandı.

"SİROZUN SEBEBİ ALKOL OLMAYABİLİR"

Berlin''den profesör Bergman’ın ve Viyana''dan profesör Eppinger’in getirildiğini anlatan Özdil, “Bu iki profesör “ortak teşhiste bulundu. Sirozun sebebi alkol olmayabilirdi. Siroz hastalığının oluşmasında sıtmanın etkisinin olup olmadığını kesinlikle söylemek mümkün değildir” diyorlardı.” diye yazdı.

Özdil Profesör Fissinger’in de ‘Siroz hastalığının sırf içkiden ileri geldiği yolundaki düşünce doğru değildir, benim Fas, Tunus ve Cezayir''den gelen hastalarım var ki, ömürlerinde ağızlarına içki koymamışlardır’ sözlerine yazısında yer verdi. O tarihlerde karaciğer biyopsisi yapılamadığını, ölüm sonrası otopsinin de olmadığını aktaran Özdil, dolayısıyla, Mustafa Kemal''in siroza yakalanma sebebinin, alkol, sıtma veya virütik hepatit gibi nedenlerden hangisine bağlı olduğunu söyleyebilmenin mümkün olmadığını anlattı.

MEHMET AKİF ERSOY DA SİROZDAN VEFAT ETTİ 

Özdil, bu soru işaretinin tıp dünyasının en çok tartışılan konularından biri olduğunu ve Parazitoloji ve mikrobiyoloji uzmanları arasında, “şistozoma” türü parazitler yüzünden siroza yakalandığı görüşünün ağır bastığını ifade etti. Atatürk’ün bu paraziti büyük olasılıkla İskenderiye''de veya Trablusgarp''ta kapmış olabileceğinin düşünüldüğünü belirten Özdil, “Çünkü sözkonusu parazitler o tarihlerde o ilkel coğrafyada çok yaygın görülüyordu.” diye yazdı.

İstiklal Marşımızın şairi, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı boyunca asla alkol kullanmadığını vurgulayan Özdil, Ersoy’un da Kahire''de siroza yakalandığını belirtti. Özdil sözlerinde “Mustafa Kemal''den iki yıl önce sirozdan vefat etmişti. Mustafa Kemal''e içki yüzünden siroz oldu diyen karşıdevrimciler, Mehmet Akif Ersoy''un da aynı hastalıktan rahmetli olduğundan hiç bahsetmezler. “ ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler