Curtis LaFrance, 1924 yılında henüz 10 yaşındayken Atatürk’e hitaben bir mektup kaleme aldı. LaFrance mektubunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Devrimi ile ilgili düşüncelerini açıkladıktan sonra Atatürk’ten, kendisi için küçük bir not yazmasını, bir de imzalı resmini göndermesini rica etti. Atatürk de 10 yaşındaki Curtis’in ricasını kırmayarak mektubuna verdiği nazik yanıtın yanına bir de imzalı fotoğrafını iliştirdi.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, LaFrance’in mektubunda şu ifadeler yer aldı:
"Sayın efendim, ben on yaşında Amerikalı bir çocuğum. Türkiye’ye ve yeni hükümetine büyük bir ilgi duyuyorum. Siz ve Bayan Kemal hakkında bir röportaj okudum. Türkiye hakkında bir defterim var ve şimdiden siz ve Bayan Kemal hakkında birçok yazı ve resim topladım. Lütfen Amerikalı bir çocuğa, bir küçük not ve bir imzalı fotoğrafınızı gönderin. Bir gün, Türkiye’yi görebileceğimi umut ediyorum. Saygılarımla, Curtis LaFrance."
ATATÜRK’ÜN YANITI
Mektubu alan Atatürk’ün bir hayli duygulandığı söylenir, zira modern Türkiye Cumhuriyeti’nin olağanüstü başarısı Atlantik’in öbür ucundaki bir ülkede yaşayan on yaşında bir çocuk tarafından bile bilinmekte ve takdir edilmektedir. Atatürk, aynı ciddiyet ve sevecenlikle LaFrance’in mektubunu yanıtlar. Mektupta şu ifadeler yer alır:
"Mektubunuzu aldım. Türk vatanı hakkındaki alâka ve temenniyatınıza (iyi düşüncelerinize) teşekkür ederim. Arzunuz vechiyle (arzu ettiğiniz şekilde) bir adet fotoğrafımı leffen (ilişikte) gönderiyorum. Amerika’nın zeki ve çalışkan çocuklarına yegâne tavsiyem, Türkler hakkında her işittiklerine hakikat nazarıyla (gerçekmiş gibi) bakmayıp kanaatlerini mutlaka ilim; ve esaslı tedkikata (araştırmalara) isnad ettirmeye (dayandırmaya) bilhassa atf-ı ehemmiyet eylemeleridir (önem vermeleridir). Hayatta nail-i muvaffakiyet ve saadet olmanızı (başarılı ve mutlu olmanızı) temenni eylerim."
Dindjer’e göre, 11 Kasım 2012’de 99 yaşında hayata veda eden Curtis LaFrance, 1988 yılında Türkiye’ye davet edildi ve LaFrance ile Atatürk’ün yazışmaları bugün Ankara’daki Atatürk müzesinde sergileniyor. Müzayede evinde ise dönemin Amerikan gazeteleri ve yerel basının konuyla ilgili gazete kupürleri sergilendi ve Atatürk imzalı fotoğraf, tahmin edilenden çok daha büyük bir ilgiyle karşılaştı.
İlk olarak, 750 ila 1000 dolar arası bir satışa sunulan fotoğraf 17.500 dolara alıcı buldu.