Ata'nın vasiyeti yasayla çiğnendi

Ata'nın vasiyeti yasayla çiğnendi

Ata'nın vasiyeti yasayla çiğnendi

TÜRKİYE, AKP’NİN ASKERİ YARGIYA YAPTIĞI GECE YARISI DARBESİNİ KONUŞUYOR

ATA’nın vasiyeti çiğneniyor
Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasa değişikliğini hukukçular böyle yorumladı: Türkiye Cumhuriyetini koruma ve kollama görevi TSK’nın elinden alıyor

* Selda Öztürk KAY
Hükümet’in TBMM Genel Kurulu’nda gece yarısı önergesiyle yaptığı değişiklik, çok ciddi tartışmaları da beraberinde getirdi. AKP’nin Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250’nci maddesinde yaptığı değişiklik neticesinde muvazzaf askerlerin, savaş ve sıkıyönetim halleri hariç, sivil mahkemelerde yargılanmasının yolu açıldı. Askere sivil yargı yolunu açan düzenleme, Anayasa’ya aykırı bulunurken, Hükümetin önümüzdeki günlerde TSK’nın Türk yurdu ve Cumhuriyeti koruma ve kollama görevinin altını çizen İç Hizmet Kanunu’nun 35’nci maddesini de gündeme getirebileceğini ortaya koydu.

Yasalar birbiriyle çelişiyor
AKP’nin bu girişiminin ilk işareti, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile AKP’li komisyon üyesi Ayhan Sefer Üstün’den geldi. TSK’nın İç Hizmet Kanunu’nun 35’nci maddesinin de değiştirilmesini öneren AKP’liler, CHP’den bu düzenlemeye destek vermesini talep etti. TSK’nın İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinde “Silahlı Kuvvetler’in vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır” ifadesi yer alıyor. Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, AKP’nin gece yarısı kurnazlığıyla parlamentodan geçirdiği yasanın, açıkça Anayasa’nın 145. maddesine aykırı olduğunu söyledi. Özellikle Askeri Ceza Usulü Kanunu’nun TCK’ya göre çok daha özel nitelikli bir yasa olduğunu belirten Savaş, Hükümetin genel yasada yaptığı değişikliğin özel yasa ile çeliştiğini hatırlatarak “Askeri ceza usulü kanunu ile genel yasadaki hüküm çeliştiği zaman daima özel yasa göz önünde tutulur. Dolayısıyla Hükümet bir düzenlemeyi yürürlükten kaldırabilmiş değildir. Anayasa Mahkemesi’nin bu değişikliği iptal edeceği ortadadır” dedi. TSK’nın Türk yurdunu ve Cumhuriyeti koruma ve kollama görevini hatırlatan İç Hizmet Kanunu’nun 35’nci maddesinin, önümüzdeki günlerde AKP tarafından gündeme getirilebileceğini belirten Savaş şunları söyledi:

Görev engelleniyor
“Bu, Atatürk’ün vasiyetini inkar etmek anlamına gelir. Türk ordusunu ilgilendiren bu tür değişiklikler, TSK’nın Atatürk’ün son vasiyetinde kendisine verdiği görevleri yerine getiremez hale dönüştürülmesi demektir.” TSK’nın İç Hizmet Kanunu 35’nci maddesinin Atatürk dönemindeki “Dahili Hizmet Kanunu” ’nun içinde de yer aldığına dikkat çeken Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, “Atatürk, Türk ordusuna dahili ve harici düşmanlara karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasal düzenini koruma görevini vermiştir. Atatürk’ün TSK’ya son mesajında bu açıkça vurgulanmıştır” dedi.


Yasa tam bir hukuk garabeti
Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, AKP’nin gece yarısı önergesiyle parlamentodan geçirdiği yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu. İlgili kurumun görüşü alınmadan, tek cümleyle ve kanunun arasına “sokuşturarak” CMUK’ta değişiklik yapılamayacağını kaydeden Tayfun İçli şöyle devam etti: “Yapılan bu kanun Anayasa’nın 145’nci ve Askeri Yargıtay’ı düzenleyen 156. maddeye de aykırıdır. Hukuk garabetidir. Olaya  Anayasa boyutuyla bakmak gerekiyor.

 

TSK’nın yetkileri Anayasa’dan
Hukukun Egemenliği Derneği Başkanı Erdem Akyüz, TSK’nın Türkiye Cumhuriyeti’ni koruma ve kollama görevini anlatan İç Hizmet Kanunu 35. maddesinin, yalnız içerideki değil, dışarıdaki düşmanlara karşı da yetki verdiğini hatırlatarak “Cumhuriyet’in temel niteliklerine karşı olmayan hiç kimsenin bu görevden rahatsızlık duymaması gerekir” dedi. Akyüz İç Hizmet Kanunu’nu ortadan kaldıracak düzenlemenin TSK’yı polis kuvveti haline dönüştüreceğini  söyledi.

 

Neyi kimden kaçırıyorsunuz!
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, mevcut düzenlemeye göre askeri yargının Anayasal bir yargı organı olarak görevine devam ettiğini belirterek “Dolayısıyla bir takım asker görevliler ile ilgili yeni düzenlemeye uygun bir işlem, askeri mahkemelerin görevini düzenleyen yasanın içindeki bir hükme aykırı olursa çelişki doğurabilir “ diye konuştu. Türkiye’de yargı birliği konusunun uzun süredir tartışıldığını hatırlatan Özok, ”Ancak bu düşünce tartışılmadan hayata geçirilirse kötü değerlendirilir” yorumunu yaptı.

Türkiye faşizme  doğru gidiyor
Avukat Dursun Yassıkaya, geceyarısı önergesiyle getirilen düzenlemenin Anayasa’nın askeri yargı ile ilgili hükümlerine aykırı olduğunu belirterek ” Anayasaya aykırılığı kesin ve mutlak. Ancak asıl sıkıntı başka. Yasal olarak geçersiz bir belge üzerinden tartışma yapılıyor. Mecliste gece yarısı önergesiyle hayati yasalar oylanıyor. Bu uygulamalar, siyasi darbeye dönüşümün işaretidir. Bunun önüne bir an önce geçilmelidir” dedi.