Ata’nın anısına büyük saygısızlık

Ata’nın anısına büyük saygısızlık

Ata’nın anısına büyük saygısızlık

Haber : Fatih ERBOZ

Ata’nın anısına büyük saygısızlık
Kurtuluş Savaşı yıllarında bağımsızlık mücadelesinin karargahı 1. Meclis ve yanına yaptırılan
2. Meclis binası bakımsız halde. Atatürk’ün yıpranan elbiseleri ise hiç onarılmadan sergileniyor

Ankara’daki Cumhuriyetin simgesi meclis binaları bakımsızlıktan çürüyor. Bu durum müze olarak hizmet veren binaları ziyarete gelen vatandaşların büyük tepkisini çekiyor. Arka bölümü, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü olarak kullanılan 2. TBMM Binası’nın ön bölümü, 1981’de Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açılmıştı. 2001’de tadilat çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan müzenin sadece “Genel Kurul Salonu” açık tutuluyor.  Yetkililer ise 6 yıldır sürdüğü söylenen tadilatın önümüzdeki yıl tamamlanmasının planlanlandığını söylüyorlar. Ancak bina ve içindeki Atatürk’e ait eşyalar ile balmumu heykeller toz içinde  ve bakımsız bir görünüm sergiliyor.
Bu değerli giysilerin bazılarının da güveler tarafından yendiği öne sürülüyor. Cumhuriyet’in sembollerinden olan bu binalardaki bakımsızlık ve ilgisizliğin yanı sıra, ziyarete açık olan bölümler için tek bir rehber bulunmaması dikkat çekiyor. Nitekim geçtiğimiz 29 Ekim’de de  Görevlilerin, Meclis’i sınıfça ziyaret eden ilköğretim öğrencilerine binayı tanıtmaya çalışan ve rehber isteyen öğretmenlere, “rehberimiz yok” yanıtını verdiği belirtiliyor.

Giysilerini güveler kemirdi
Birinci TBMM Binası’nda sergilenen dönemin milletvekillerine ait kişisel eşyalar arasında, Atatürk’ün bazı kıyafetleri de bulunuyor. Atatürk’e ait bir süveter ise, yıpranmış biçimde sergileniyor.