Mutfaklarımızda sıklıkla kullanılan asma yaprağı lezzetli olması dışında oldukça faydalı bir bitkidir. Büyük küçük demeden herkesin sevdiği sarmanın ana maddesidir. Asma ağacı, tırmanarak büyüyen, her türlü toprak koşuluna uyum sağlayan ve oldukça dayanıklı bir bitkidir. Asma yaprağı, C vitamini, kalsiyum, lif içeriği yüksek bir besindir.
FAYDALARI
-Anemiyi önlemeye yardımcı olur.
-Bağışıklığı güçlendirir.
-A vitamini ile göz sağlığını korumaya yardımcı olur.
-Çinko sayesinde boşaltım sistemini destekler.
-Demir sayesinde ise kansızlık oluşumunu önler.
-Hafızayı güçlendirir.
-Varis tedavisinde etkilidir.
-Ağız yaralarını iyileştirir.
-Eklem ağrılarını hafifletir.
-Kilo vermeye yardımcı olur.
-Kansere karşı koruyucu özelliktedir.
-Saç problemlerini önler.
-Enerji verir.
-Safra ve böbrek taşlarını düşürür.
-Midede oluşan iltihaplara iyi gelir.
ZARARLARI
Asma yaprağının bilinen tehlikeli bir zararı yoktur fakat ülkemizde genelde bu yapraklar salamura şeklinde tuzda bekletilerek tüketildiği için yüksek tansiyon ve böbrek hastaları için zararlı olabilir. Bu etkisini azaltmak için kullanmadan önce muhakkak suda bekletilmeli ve fazla tuzu alınmalıdır. Ayrıca sodyumdan uzak durması gereken kişilerin de tüketmemesi veya dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekir.