Askerlik yapmayan vatandaşlıktan çıkarılmayacak

Askerlik yapmayan vatandaşlıktan çıkarılmayacak

Askerlik yapmayan vatandaşlıktan çıkarılmayacak

AB dayatmasıyla yapılan düzenlemelere bir yenisi daha eklendi. TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen, “Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı”na göre askerlik görevini yapmamak Türk vatandaşlığının kaybedilmesine neden olmayacak.

Avrupa Birliği’nin dayatmasıyla yeni bir düzenleme  daha yapıldı.

Vatandaşlık Kanunu değişiyor
AKP Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut başkanlığında toplanan Meclis İçişleri Komisyonu, vatandaşlık kanununda değişiklikler öngören tasarıyı kabul etti. Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde düzenlenen tasarıya göre, Askerlik görevini yapmamak Türk vatandaşlığının kaybedilmesine neden olmayacak. Türk vatandaşları, izin almadan başka bir ülkenin vatandaşlığına geçebilecek. Sonradan kazanılan Türk vatandaşlığı, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılmasıyla gerçekleşecek.

Bakan değişikliği savundu
Türk vatandaşlığı kaybettirilenler Bakanlar Kurulu kararıyla, Türk vatandaşlığını kaybedenler Bakanlık kararıyla, milli güvenlik bakımından engel oluşturacak bir halinin bulunmaması ve Türkiye’de 3 yıl ikamet etmek şartıyla Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilecek. Türk vatandaşlığından çıkmak için izin isteyen kişilere; ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak, yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak, herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak, hakkında herhangi bir mali ve cezai tahdit bulunmamak şartlarını taşımaları halinde Bakanlıkça izin verilebilecek. Bu arada  Toplantıda bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay,  Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybı işlemlerini azaltmak, uygulamada görülen gereksiz formaliteleri ortadan kaldırmanın zorunlu hale geldiğini söyleyerek değişikliği savundu.