Askere "sivil" yargı esastan görüşülecek

Askere "sivil" yargı esastan görüşülecek

Askere "sivil" yargı esastan görüşülecek

ANAYASA Mahkemesi, askere sivil yargı yolunu açan 5918 Sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun, iptal istemini esastan görüşmeye karar verdi. 

Askere sivil yargı, esastan görüşülecek
Yüksek Mahkeme, CHP’nin iptal istemiyle başvurduğu düzenlemeyi esastan görüşme kararı aldı
Anayasa Mahkemesi, askere sivil yargı yolunu açan 5918 Sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun, iptal istemini esastan görüşmeye karar verdi. CHP, 5918 sayılı “Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un, askerlere sivil yargı yolunu açan 7. maddesi ile değiştirilen “halinde” ibaresi ile geçici 1. maddedeki, 5271 sayılı Kanunun 250. maddesinde yapılan değişiklik hükümlerinin yürürlüğüyle ilgili düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Başvuruda bir eksiklik bulmayan Yüksek Mahkeme heyeti, davayı esastan görüşmeye karar verdi. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın belirleyeceği bir günde davayı esastan karara bağlanacak.

145. madde itirazı
Düzenlemenin iptali istemiyle açılan davanın dilekçesinde, anayasanın, askeri mahkemelerin görev alanına ilişkin yaptığı görevlendirme hükmü yürürlükte iken, yasa koyucunun bir yasa ile ve söz konusu Anayasa hükmünü değiştirmeksizin yeni bir düzenleme yapmasının, Anayasanın 145. maddesi ile bağdaşmayacağı savunulmuştu. Dilekçede, 5918 sayılı “Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un, askerlere sivil yargı yolunu açan 7. maddesi ile değiştirilen “halinde” ibaresi ile geçici 1. maddedeki, 5271 sayılı Kanunun 250. maddesinde yapılan değişiklik hükümlerinin yürürlüğüyle ilgili düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenmişti.

Tepki gösterilmişti
AKP’nin gece yarısı verdiği bir önergeyle Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmıştı. Hükümet bu yasaya diğer partilerin de destek verdiğini iddi etmiş, muhalefet ise, gece yarısı bir operasyonla aldatıldıklarını öne sürmüştü. Muhalefet bu yolla yargının siyasallaştırılmak istendiğini iddia etmişti.