Askerden TRT Şeş'e şartlı onay

Askerden TRT Şeş'e şartlı onay

Askerden TRT Şeş'e şartlı onay

“Üniter devlet yapısına zarar vermeyecek tedbirleri almak kaydıyla, devlet kültürel alanda bazı açılımlarda bulunabilir.” 

Yargıyı göreve çağırdı
TBMM’de Kürtçe konuşan DTP’li Türk’e bir tepki de TSK’dan geldi: Yasalara aykırı davrananlar karşısında yargının harekete geçmesi doğal bir husustur

Haber: Selda Öztürk KAY
Partisinin grup toplantısında Kürtçe konuşma yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e tepki sürüyor. Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından sonra Genelkurmay Başkanlığı da Ahmet Tür’e tepki gösterdi. Karargah binasındaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuyla ilgili soruları cevaplayan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı  Tuğgeneral Metin Gürak, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlattı.

TRT Şeş’e destek!
Tuğgeneral Gürak, “Herkesin anayasa ve yasalara uygun şekilde hareket etmesi gerekir. Hukuk devletinde yasalara aykırı hareket edenler karşısında yargının harekete geçmesi de doğal bir husustur” dedi. Gürak, TRT 6’nın Kürtçe yayın yapması ile ilgili soru üzerine de “Üniter devlet ve ulus devlet yapısına zarar vermeyecek tedbirleri de göz önüne almak kaydıyla devlet kültürel alanda bazı açılımlarda bulunabilir” yanıtını verdi. Son dönemde Irak sınırına yakın bölgelere askeri sevkiyat yapıldığı yönünde haberler alındığının hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, TSK’nın vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütüyle mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini söyledi.

Henüz üs talebi yok
Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda bazı birliklerin bahar konuş yerlerine intikallerinin yapıldığını, faaliyetlerin bu çerçevede olduğunu bildirdi.  ABD’nin Irak’tan çekilmesi sürecinde Mersin ve İskenderun limanları ile İncirlik üssünün kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken Tuğgeneral Gürak, “TSK’ya bu konuda verilen bir görev veya iletilmiş bir talep yoktur” dedi.

Soruyu pas geçti
 PKK ile mücadeleye yönelik olarak Erbil’de kurulacak üçlü mekanizmaya ilişkin soru üzerine Gürak, bir büronun Erbil’de faaliyet göstermesi için çalışmaların devam ettiğini, henüz sonuçlanmadığını bildirdi. MGK bildirisinde Hamas’ın muhatap görülmesi konusunda TSK’nın tavrının sorulması üzerine de Tuğgeneral Gürak, “Bu sorunun muhatabı Dışişleri Bakanlığı’dır” dedi.

Tuğgeneral Gürak, PKK’lıların bir birine girdiğine ilişkin haberleri farklı kaynaklardan doğrulandığını söyledi. 

Bölücüler birbirine girdi: 20 ölü
Tuğgeneral Gürak,  toplantıda son zamanlarda bölücü terör örgütünde liderlik mücadelesi ve çatışmaların arttığı yönünde bazı bilgiler alındığını söyledi. Bu kapsamda, 13 Şubat 2009’da Sinat-Haftanin bölgesinde bir araya gelen 20-25’er kişilik 2 terörist grup arasında çatışma yaşandığını belirten Tuğgeneral Gürak, gruplardan birinden kaçan 3 teröristin diğer grup tarafından yakalanarak infaz edilmesi üzerine iki grup arasında yeniden çatışma çıktığını bildirdi.Tuğgeneral Gürak, “Çatışma sonucunda 20 kadar teröristin öldüğü, 20 teröristin ise yaralandığı, farklı kaynaklardan öğrenilmiştir” dedi.