ASKER VE DEVLET ADAMI ATATÜRK -1-

ASKER VE DEVLET ADAMI ATATÜRK -1-

Çanakkale Harekâtı’nın kaderini deha sahibi genç bir komutan değiştirdi

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk doğru zamanda, doğru kararlar veren büyük bir liderdir. Atatürk, çok yönlü tarihî kişiliği içinde, her şeyden önce, meslekten yetişmiş bir asker olarak, ‘Askerlik Sanatı’nı ve bunun en önemli unsuru olan ‘Savaş Prensipleri’ni kavramış, yerinde ve zamanında uygulamasını bilmiş yüksek bir strateji, usta bir taktikçi, insan gücü ve lojistik konularında büyük bir teşkilâtçı olduğunu kanıtlamış seçkin bir komutan, tam tabiriyle "askerî deha sahibi" bir önderdir. Bu görüşü iki örnekle pekiştirelim. I. Dünya Savaşı’nda (1914-1918) Çanakkale Muharebeleri (1915) ile ilgili olarak bir Avustralyalı yazar Gelibolu adlı eserinde şu dikkate değer tespitlerde bulunmakta: "...Çanakkale Harekâtı’nın başlangıcı, Entente (İtilâf) devletleri bakımından seferin en acı olayıdır. 
Çünkü; ilk çıkarma anında (25 Nisan 1915 sabahı) bölgede deha sahibi genç bir komutan (Mustafa Kemal) hazır bulunuyordu. Bu komutan olmasaydı, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar (ANZAK Kolordusu) Conkbayırı’nı pekâlâ o sabah ele geçirebilirler ve Çanakkale Harekâtı’nın kaderini daha o zaman ve o yerde tayin edebilirlerdi..."

***

Atatürk hakkında yazılan biyografilerin en başarılısını kaleme aldığı kabul edilen İngiliz Lord Kinross, Atatürk’ün askeri dehasını, siyasal dehaya dönüştürmesini şu satırlarla anlatır: 
 "...Atatürk, her şeyden önce, büyük bir askerdi; fakat, zamanla büyük bir devlet adamı oldu. Tarihin bize anlattığı pek çok büyük askerler ve büyük adamların yanında, bu iki özelliği kendinde toplayan pek az kişi vardır." 

***

Türkiye ve Atatürk ile ilgili incelemeleri ile tanınan Amerikalı bilim adamı Prof. Dr. Dankwart Rustow’un Atatürk’ün büyüklüğünü tanımlarken şu ifadeleri kullanır: "...Osmanlı İmparatorluğu’nun Türkiye Cumhuriyeti’ne dönüşümünde Kemal’in oynadığı rol, Weber’ce (Max Weber) bir terimle, çok kez karizmatik olarak anılan türdendir. Bir karizmatik lider, izleyicilerinin gözünde normal insan değer ölçülerini aşan ve onların yararına mucizeler yaratma yeteneğinde olan bir kişidir... Kemal’in büyüklüğü ülkesinin savunucusu, Cumhuriyet’in kurucusu ve köklü reformcu olarak, üçlü başarısında yatar..."

***

Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı 2006 yılında Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 125’inci yılı armağanı olarak; seçilmiş makalelerden oluşan, Türk Silahlı Kuvvetlerine askerlik görevini yapmak üzere katılan üniversite mezunu kesime yönelik verilecek derslerde kaynak olarak kullanılmak üzere ‘Atatürk’ün Düşünce Yapısı ve Türkiye’ adı altında bir kitap yayınladı. Biz de bu kitaptan; Dr. Hv. Öğ. Yb. Hülya Şahin tarafından kalem alınan ‘Asker ve Devlet Adamı Atatürk’ü anlatan yazısını aktarıyoruz.