Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Asker Hastanesi yıkılmasın!..

Türk insanının büyük bölümü doğduğu topraklara bağlıdır. Bazıları vardır ki Tolstoy'un Hacı Murat adlı romanındaki "Keven"lere benzer... Kökleri toprağın çok daha altındadır. Kesersiniz ertesi yıl yine çıkar. Ve o toprakları korurken, insanlarını ısıtmaya devam eder. Aile köklerinden bir kısmı Azerbaycan'a dayanan Gültekin Çavuşoğlu, memleketi Van'a öylesine bağlıdır ki her fırsat da koşup gider. Gidemediğinde tüm gelişmeleri takip edip elinden gelenin fazlasını yapar.

Nitekim yıllar önce kendi parasıyla okul yaptırdı. Protokole göre dilediği ismi koyma hakkı var. Ailesinin yerine inandığı davanın liderinin yani "Alparslan Türkeş Lisesi" adını vermek istedi. Yetkililer bölgenin hassas olduğunu belirtip bu isimden vazgeçirmek isteseler de Gültekin Çavuşoğlu geri adım atmadı. Her şeyini tamamladığı okulu Milli Eğitime devrettiği halde ihtiyaçları ile halen ilgileniyor. Dün telaşla mesaj yazmış. Üstelik Vansesi Gazetesi yazarı İkram Kali Bey'in yazısını yollayarak, tüm Türkiye'nin dikkatini çekmemiz için ricada bulunmuş.

İsrafın had safhaya vardığı günümüzde hele hele salgın ile boğuşurken bir hastanenin yıkılması yanlıştır. Hele bu hastanenin manevi değerleri her şeyin üzerinde ise korunmalı, yaşatılmalıdır. İkram Kali Bey şöyle yazıyor:

Van TSK Asker Hastanesi Müze olmalıdır.

Türkiye'de her Askeri Hastane bizler için, şehit ve gazilerimize vermiş olduğu hizmetten dolayı değerlidir. Ne var ki 1983'den günümüze, bölgemizde bölücü teröre karşı verilen destansı mücadelede, yüzlerce şehit ve gaziye hizmet veren Van Asker Hastanesi'nin acı hatıralarla dolu tarihi bir geçmişi vardır. Hemen hemen her ilimizden bir şehidimiz ve gazimize ev sahipliği gibi kutsal bir hizmet vermiştir. Dileğimiz Sağlık Bakanlığı konuya el atar, şehitlerimizin ruhları şad edilir.

.......

Van Asker Hastanesi, 1950'li yıllarda açılarak Van ve çevresindeki askeri birliklere hizmet vermeye başlamıştır. Geçen 70 yıl içinde hastaneden onlarca şehit askerin cenazesi memleketlerine uğurlanmış, onlarca asker gazisinin tedavisi yapılmış, binlerce askere sağlık hizmeti verilmiştir. Türkiye'nin alanında uzman hekimleri asker doktor olarak hastanede görev yapmış, askerlik sonrası birçoğu sivil doktor olarak Vanlılara da hizmet vermiştir. Kentimizin ayakta kalan tarihi binalarından Asker Hastanesi, Jandarma Genel Komutanlığı emrinde hizmet vermekte ikin, TSK sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında; 17 Ekim 2005 tarihinde TSK Sağlık Hizmetleri Komutanlığına bağlanmış. 05 Eylül 2007 tarihinde Malatya Sağlık Hizmetleri Bölge Komutanlığı kuruluşuna girmiştir. Hastane 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası KHK kapsamında 27 Ağustos günü 2016 yılında Sağlık Bakanlığı'na devredilerek Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi iskele binası olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Tuşba ilçemizde hastane yapılacak sayısız uygun yer bulunmaktadır. Depremlere rağmen sağlamlığını koruyan Asker Hastanesi'nin yıkılarak yerine yeni hastane yapılması yanlış olur, yazık olur. Cumhuriyet dönemi askeri yapılardan olan binanın bahçesiyle birlikte Van Sağlık Müzesi veya kültürel amaçla değerlendirilerek kentimize kazandırılması daha doğru ve yararlı olacağını düşünüyoruz.

Kentimizde tarihi yapıları yıkma kültürü ve beton aşkı artık son bulmalıdır. Bu anlayıştan vazgeçilmelidir. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları siyasi partiler, kentin derdini dert eden herkes Asker Hastanesi'nin yıkılarak kent hafızasının silinmesine karşı çıkması gerekir. Vali Mehmet Emin Bilmez, milletvekilleri ve karar alıcıların bu konuda daha özenli davranmalarını bekliyoruz. Sonradan pişmanlık yaratacak yıkımı hep birlikte engelleyebiliriz. Hepimizin yaşadığı kentimizin değerlerini koruma konusunda sorumluluğu var. Sorumluluğumuzu yerine getirmeyerek bugün susarsak, görmezden gelirsek yarın eleştirme, konuşma hakkımız olamaz.

.......

Van doğu sınırımızın en önemli kentlerinden biridir. Terörle mücadelenin bölgesel karargahıdır. Yapmayın... Yıkmayın... Yazıktır... Günahtır!..

Yazarın Diğer Yazıları