Asıl soykırım Irak'ta

Asıl soykırım Irak'ta

Asıl soykırım Irak'ta

ABD askerleri ve oluşturdukları ölüm mangalarının kadın ve çocuk demeden milyonlarca          Müslüman’ı katlettiği bir kez daha ortaya kondu

Selda Öztürk KAY

ABD ordusunun işgal altında tuttuğu Irnak’ta tam anlamıyla bir Müslüman soykırımı yaptığı bildirildi. 1950 yılından bu yana “Önlenebilir Toplu Ölümler” üzerine sayısız araştırma yaparak kitaplar yazan MWC Haber Dergisi’nin Avustralyalı editörü Biyolog Dr. Gideon Poyla, Irak’ta yaşanan olayların BM tarafından tanımlanan “soykırım” kavramı kapsamında ele alınması gerektiğini belirtti. Poyla tarafından yazılan makalede, Irak genelinde, 1990 yılından bu yana toplam 3 milyon 900 bin masum insanın öldürüldüğü bildirildi. Irak’ta, bu süre zarfında “doğrudan şiddete maruz kalmadan” ölen kişi sayısının 2 milyona ulaştığı, bunların da işgal güçlerinin, Cenevre Konvansiyonu’nun “Harp Zamanında Sivillerin Korunması” na ilişkin 18, 20, 21, 55. ve 56. maddelerine aykırı davranışları sonucunda hayatını kaybettiği belirtildi.
Paralı askerler
Irak’taki sivillerin yaklaşık 1milyon 200 bin kişinin çeşitli nedenlerle şiddete maruz kaldığı kaydedilirken, bazı sivillerin Iraklı gruplar arasında süregelen çatışmalara kurban gittiği, bazılarının da ABD tarafından etnik kimlikler gözetilerek oluşturulan ölüm mangaları ve paralı askerler ile Irak hükümeti’nin milisleri tarafından öldürüldüğü ortaya çıkarıldı. BM’nin “Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme” sinin 2. maddesinde soykırımın tanımının yapıldığını vurgulayan Biyolog Dr. Polya, ABD’nin Irak’ı işgalinden bu yana ülkede “kasıtlı” olarak kitlesel ölümlere neden olduğunu ve soykırım suçu işlediğini belirterek, bu soykırımdan en fazla kadın ve çocukların etkilendiğini kaydetti.
***