Asgari ücret yoksulluğu artıracak

Asgari ücret yoksulluğu artıracak

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, asgari ücretin 2020 yılı için net 2.324 TL olarak açıklanmasına tepki gösterdi. Gürer,"Asgari ücret yoksulluğu artıracak,  bu ücret asgari ücret alan vatandaşlara 'ölme ama sürün' denmektedir" dedi.

2019  yılının; işsizlik, yokluk, yoksulluğun arttığı, emekli, işçi, esnaf, memur, çiftçi için zor bir yıl olduğunu, markalaşmış fabrikaların konkordato ilan  etmeye devam  ettiği bir yıl olduğunu  hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ''Ucube Anayasa değişikliği her yönü ile ülkemizi sorunlu kıldı, eğitimden sağlığa sorunlar artıyor. Çalışma yaşamı modern kölelik uygulamalarına döndü” dedi.

AKP’nin 18 yıllık iktidarında, kanunların torba yasa düzenlemeleri ile yaz boza çevirdiğini, Bakanlıklarda üst düzey görevlerin çoğunun vekâletle yönetildiğini ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “Termik Santrallerindeki Baca Filtresi konusunda, birinci parti milletvekillerine, Bakanların hazırlayıp gönderdiği kanun tekliflerini iktidarın tek yetkilisi Cumhurbaşkanı iade ederek ilginç bir durum sergiledi. AKP, 18 yıllık iktidarında kanunları, torba yasa  düzenlemeleri ile yaz boza çevirdi. 2019 yılında Türkiye, ekonomik açıdan zor günler yaşadı. 2018 yılından gelen sorunlar azalmadı aksine arttı. Döviz kurlarındaki dalgalanma ve  vatandaşın yaşadığı, hissettiği artan enflasyon, ekonomiyi ciddi şekilde sarstı ve dar gelirli ile ücretlilerin hayatı iyice daraldı” ifadelerini kullandı.

"ÇARŞI PAZAR YANGIN YERİ"

 Yılın bütününe bakıldığında Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybettiğini belirten Gürer, “Yıl boyu elektrik başta toplumun bütününü ilgilendiren akaryakıt ve temel gıda ürünlerine sürekli zam geldi. İşçi, çiftçi, esnaf, işsiz, emekli, memur bu süreçten doğrudan etkilendi. Çarşı pazar yangın yerine döndü. Vatandaşın alım gücü düştü. İşten çıkartmalar, zorunlu izinler, düşük ücretle çalıştırma sürdü. Tasarruf tedbiri çerçevesinde ilk yapılan adım işçi çıkartmalar oldu. Konkordatonun, ülkenin köklü, tanınan marka işletmelerine dahi yansıması sanayide de sıkıntıların artmasına neden oldu'' dedi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2019 yılında 2020 TL olan asgari ücretin 2020 yılı için  net 2.324 TL olarak açıklanmasına tepkisini şu sözlerle gösterdi: “Ölmede sürün, köleliğe devam ücreti  olan asgari ücreti, sendikalar kabul etmiyor. Görüşleri dikkate alınmadığına göre neden o masada yer alırlar ki? AKP iktidarı, 18 yılda işsizliği artırdı. Çalışanı yoksulluğa mahkûm etti. Asgari ücret yoksulluğu artıracak. En azından vergi dışı bırakılması sağlanmalıdır. Yoksulluk sınırı, 4 kişilik bir ailede Gıda harcaması ile birlikte; giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı  araştırmalarda  6.849,62 TL, bu asgari ücret açlık sınırı, nasıl yaşanacak? Asgari ücret beklenen bir rakam olmadı. Akılları, “Kanal İstanbul”da, çünkü orada da rant var” dedi.

"İŞSİZLİK HAD SAFHADA"

2019 yılında resmî verilere göre 4 milyon 700 bin işsizin bulunduğunu söyleyen Gürer, ''Bu rakam İŞKUR'a başvuranların belirlediği rakamdır. Artık iş bulamam düşüncesiyle İŞKUR'a başvurmayanları da eklediğimizde, Türkiye'de  geniş tanımlı en az 8 milyon kişi işsizdir. İki milyon diplomalı işsizin varlığına bakınca, eğitimli, diplomalı işsizliğin de katlandığı görülecektir” dedi. 

2019 yılında özel sektörde binlerce insanın işsiz kaldığını, ülkede işsizlikten kendini yakan, canına kıyanların olduğunu ve Taşeron olarak çalışanların sorunlarının da çözülmediğinin altını çizen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Atanamayan öğretmen, sağlıkçı, mühendis, mimarın yüzü gülmedi. Üniversiteli işçilerin özlük hakları verilmedi. Çırak ve Stajyerlerin işe başlangıcı yaşlılık sigortası olarak düzenlenmedi. SGK öncesi doğum yapan annelere doğum borçlanması yolu açılmadı. İktidar, Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarını çözmemek için direncini sürdürüyor. Kamuda kiralık araç şoförleri, KİT, Karayolları, Demiryolları, PTT  çalışanları kadro bekliyor. Geçici ve mevsimlik işçilerin mağduriyeti sürüyor. İş cinayetleri, kayıt dışı çalışmalar, çocuk işçilik 2019 yılında çözüm bulmayan sorunlar olarak kayda geçti” şeklinde konuştu.

 Gürer, tarımda ithalata dayalı bir anlayışla sorunlara çözüm üretilmediğini belirterek, “Şeker fabrikaları özelleştirilerek burada çalışan işçilerin çoğunluğu kapı dışarı edildi. İşçi, çiftçi mağdur edildi. Pancar  eken çiftçi azaldı. 2019  yılında çiftçilerin çoğu icralık oldu, tarlasını ekemez hale geldi, tarımda sorunlar katladı, esnaf borç batağına girdi, sanayici gelecek kaygısı yaşıyor. 2019 yılı; işçi, işsiz, çiftçi, kentli, köylü, memur, emekli, genç, yaşlı herkes için sorunlu bir yıl oldu. Yoksulluk artarken mutlu azınlık daha da zenginleşti. Fakirlik olağanlaştı. İşçi, çiftçi, emekli ve memurun alım gücünün daralması, esnafı da vurdu. Esnaf sattığı ürünü aynı fiyata alamadı. Bu daralma fabrikalara yansıdı. 3,5 milyon esnafa e haciz uygulaması başlatıldı. Sistem değişikliği de sorunları katladı” dedi.