Arılar da güne kafeinle başlıyor

Arılar da güne kafeinle başlıyor

Sabahları güne kahveyle başlamak bir çoğumuzun vazgeçemediği bir alışkanlık. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre arılar da sabahları kafeinsiz yapamıyor

 

Birçok bitki, özellikle tırtıl gibi bitki yiyen canlıları kendisinden uzak tutmak için nektarında kafein de üretiyor 

Yapay nektarla yapılan araştırmada kafeinin arıları çektiği, hatta arıların nektarla "uyuşturucu almış gibi" oldukları saptandı. Sussex Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya katılan uzmanlardan Prof. Francis Ratnieks, daha önceki çalışmaların da kafeinin, çiçeklerin yerini bulmaya çalışan arıların hafızalarını güçlendirdiğini gösterdiğini söyledi. Araştırmada arılara iki yapay çiçek sunuldu. Çiçeklerden birinde kafeinsiz, şekerli nektar bulunurken, diğer çiçeğe kafeinli nektar konuldu.
Her bir arının ne yaptığını gözlemlemek için de arıların arkasına küçük kimlik numaraları yapıştırıldı.

'UYUŞTURUCU GİBİ'
Arıların kafeinli nektara daha çabuk geri döndüğü, yiyecek için daha çok tur yaptığı saptandı. En ilginç bulguysa kafeinin arıları daha çok "dans eder" hale getirmesiydi.
Kafeinli nektarı ziyaret eden arılar sarsılarak dans etmeye başladılar.
Arılar bu dansla diğer yuva arkadaşlarına nektarın kaynağını aktarıyor.
Prof. Ratnieks "Birbirleriyle iletişim kuruyorlar. 'Bakın burada iyi bir yiyecek buldum' diyorlar. Arıların büyük çoğunluğu bu dansı yapmaz. Sadece çok iyi bir konum bulduklarında dans ederler. Kafeinin arılar üzerindeki etkisi uyuşturucuya benziyor ve nektar sanki daha iyi kalitede ve daha çok şeker varmış gibi davranıyorlar." dedi.

ETKİSİ UZUN SÜRÜYOR
Çalışmayı yapan bilim insanlarından Dr. Margaret Couvillon da, kafeinin arılarda daha sonra görülen etkilerinin de şaşırtıcı olduğunu söylüyor. Couvillon "Kafein alan arılar aynı bitkiyi boşaldıktan sonra bile günlerce ziyaret ettiler. Dolayısıyla üç dört saat süren bir kafein deneyiminin etkisi günler boyunca unutulmuyor" dedi.

KAFEİN NEDİR?
Kafein ; matein ve guaranin olarak da bilinir. Bir alkaloid olan kafein doğal olarak kahvede, çayda, yerba mate'de, guarana'da ve, az miktarda, kakao içinde bulunur. Kafeinin karakteristik, yoğun bir acı tadı vardır. Kola gibi bazı gazlı içeceklere tat vermesi için eklenmektedir. İlk olarak Alman kimyager Friedich Ferdinand Runge tarafından 1819'da bulunmuştur. Aynı zamanda kafein ismini kimya literatürüne geçirmiştir. Kahveden yararlanarak bu ismi vermiştir