DHA’nın haberine göre, İtalya''da bilim insanlarının bir araya gelerek kaleme aldıkları akademik makalede, deniz salyasının son 200 yılda hangi denizlerde ne sıklıkla görüldüğü, nasıl ve neden ortaya çıktığı incelendi.
İklim değişikliği ve su yüzeyinin ısınmasıyla bağlantılı olduğu belirtilen deniz salyasının, özel mikrobiyal biyoçeşitlilik içerdiği ve çevreleyen deniz suyunda bulunmayan patojenik türlere ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. 1980-2010 yılları arasında ise salya sayısının katlanarak arttığı ve 2 ila 3 aya kadar yaşam süresi olduğu belirtildi.
NASIL OLUŞUYOR?
Makalede uzmanlar deniz salyasını, deniz yüzeyinin ısınması ve bu kapsamda deniz karının (marine snow) oluşmasıyla ilişkilendiriyor. Okyanus diplerinde oluşan, ölü hayvanların, deniz bitkilerinin kalıntılarını içeren kara benzeyen bir madde olduğu ama içinde kum gibi inorganik maddeleri de barındırdığı belirtilen deniz karı, deniz müsilajına dönüşüyor.
Makalede, bu deniz fenomeninin ortaya çıkma sıklığının son 30 yılda arttığına dikkat çekilerek, "Dünya çapında, Akdeniz havzasındaki son derece verimli ve sığ Adriyatik Denizi, büyük deniz salyalarından ciddi şekilde etkilenen alandır. Müsilaj ilk kez 1729''da burada rapor edildi ve başlangıçta balık ağlarının tıkanmasına neden olduğu için ''kirli deniz fenomeni'' olarak tanımlandı. O zamandan beri, müsilaj varlığı farklı zamanlarda rapor edilmişti, ancak son 30 yılda bu fenomenin sıklığı önemli ölçüde artmıştır. Yüzeyde veya su sütununda yüzen deniz müsilajları uzun bir yaşam süresi (2-3 aya kadar) gösterebilir. Deniz dibine yerleştikten sonra ise agregalar tortuları kaplar ve bazı durumlarda kilometreler boyunca uzayarak organizmaların oksijensiz kalmasına neden olabilir. Bunun sonucunda bentik organizmaların (en dipteki) boğulması, turizm ve balıkçılığa ciddi ekonomik zararlar verir" ifadelerine yer verildi.
İLK NEREDE GÖRÜLDÜ?
Tarihsel raporların da analiz edildiği makalede, Akdeniz''de son 30 yılda salya sıklığının neredeyse katlanarak arttığını gösteriyor.
1920''den önce salya olayları yalnızca Adriyatik Denizi''nde rapor edilirken, 1980''den sonra Ege ve Tiren Denizlerinden de müsilaj olayları rapor edildi.
Son 30 yılda en fazla müsilaj salgınının görüldüğü bölge Adriyatik Denizi oldu ve bunu Tiren Denizi ve Ege Denizi izledi.
Makalede son olarak iklim değişikliği ve deniz müsilajı oluşumunda bağlantı olduğu ifade edilerek, deniz müsilajının içinde ciddi oranda bakteri ve virüsün de bulunduğu aktarıldı.