Araştırma bütçesi olmayan vakıf üniversitelerinden reklamlara yüz binlerce lira!

Araştırma bütçesi olmayan vakıf üniversitelerinden reklamlara yüz binlerce lira!

YÖK tarafından açıklanan raporda akademik çalışmalar için kaynak ayırmayan vakıf üniversitelerinin reklam için yüz binlerce lira harcadığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “bazı vakıf üniversitelerinin kazanç odaklı çalıştıklarına” dair açıklamasından sonra vakıf üniversiteleri yeniden gündeme geldi. Temmuz ayında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu’ndan özel üniversitelerle ilgili çarpıcı bilgiler yer almıştı. Raporda 2017-2018 eğitim öğretim yılında 30 vakıf yükseköğretim kurumunun öz kaynaklı araştırma proje bütçesinin bulunmadığı belirtilirken araştırma projelerine bütçe ayırmayan üniversitelerde reklam giderleri için yüz binlerce lira harcandığı ortaya koyuldu.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre özel üniversitelerde kadrolu akademisyen başına düşen öğrenci sayısında dikkat çekici veriler yer aldı. Örneğin Şişli Meslek Yüksekokulu’nda akademisyen başına 578 öğrencinin düştüğü açıklandı. Dikkat çeken üniversiteler ve rakamlar şöyle gerçekleşti:

Ayvansaray Üniversitesi: 115

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu: 287

Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu: 454

Şişli Meslek Yüksekokulu: 578

ÖĞRENCİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP

Aynı zamanda raporda öğrenci başına düşen kitap sayısıyla ilgili de ilginç bilgiler yer aldı. Raporda 6 üniversitede öğrenci başına 5; 7 üniversitede öğrenci başına 4; 13 üniversitede öğrenci başına 3; 9 üniversitede öğrenci başına 2; 5 üniversitede öğrenci başına 1 kitap düştüğü aktarıldı. Yine raporda üniversite kütüphanelerindeki basılı kitap sayısı da açıklandı. Bilkent Üniversitesi’nde 507 binden fazla kitap bulunurken bu konuda son üçte yer alan üniversiteler ve rakamlar şöyle oldu:

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi: Bin 907

Lokman Hekim Üniversitesi: Bin 231

Antalya AKEV Üniversitesi: 500

ARAŞTIRMA BÜTÇELERİ

Ayrıca raporda 2017-2018 eğitim öğretim yılında 30 vakıf yükseköğretim kurumunun öz kaynaklı araştırma proje bütçesinin bulunmadığı ancak 22’sinin dış kaynaklı proje bütçelerinin olduğu, 8 vakıf yükseköğretim kurumunun Ar-Ge için hiç harcama yapmadığı tespit edildi. Araştırma bütçesi olmayan üniversiteler şöyle: Antalya AKEV Üniversitesi, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu, Avrupa Meslek Yüksekokulu, Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu, İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul Rumeli Üniversitesi, İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, Beykoz Üniversitesi.

REKLAMA YÜZ BİNLERCE LİRA

Araştırma projeleri için hiçbir harcama yapmayan bazı üniversitelerin reklama yüz binlerce lira ayırması da raporda yer aldı. Örneğin İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu 275 bin 688 lira, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu 269 bin 701 lira, Avrupa Meslek Yüksekokulu ise 262 bin 745 lira reklama harcadı. Öz kaynaklı projeye hiçbir harcama yapmayan Bilkent Üniversitesi ise 1 milyon 578 bin lira harcadı.

AR-GE ŞARTI

YÖK önceki gün aldığı kararla vakıf üniversitelerine Ar-Ge faaliyetlerini artırması, öğretim üyesi yetiştirmesi şartı getirdi. Başkan Saraç “Vakıf yükseköğretim kurumlarının Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması, öğretim üyesi yetiştirmeleri ve eğitim öğretim kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayacak bu kararlar, 2020-2021 öğretim yılı için vakıf üniversitelerinin kontenjan artırma taleplerinin değerlendirmesinde dikkate alınacak” dedi.

BAŞARI SIRASI DEĞİŞİKLİĞİ

YÖK ayrıca 3 bölüm için başarı sırası şartı getirdi. Hukuk fakültelerine giriş için 190 bin olan başarı sırası şartı 125 bin olarak güncellendi, eczacılık ve diş hekimliği bölümlerine de ilk kez başarı sırası sınırlaması getirildi. Eczacılık fakülteleri için en düşük başarı sırası şartı 100 bin, diş hekimliği fakülteleri için en düşük başarı sırası şartı da 80 bin olarak belirlendi.