Avrupa Parlamentosu'nda dün görüşülen Türkiye Raporu bugün oylandı. Avrupa Parlamentosu müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti.
Avrupa Parlamentosu'ndaki Türkiye Raporu 64'e karşı 477 oyla kabul edildi. Avrupa Parlamontosu'nun bağlayıcılığı bulunmuyor.
Türkiye Raporu'nun oylaması öncesi 31 önerge verildi ancak bunların büyük bir çoğunluğu reddedildi.
AP Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan raporda Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapılıyordu.
TÜRKİYE RAPORU'NDA NELER VAR?
Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından kaleme alınan taslak kararda, “16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde” Türkiye ile üyelik müzakerelerinin “derhal ve resmen askıya alınması” için AB devletleri ve Avrupa Komisyonu'na çağrıda bulunuluyor.
Bu karara Anayasa değişikliği paketinin kuvvetler ayrılığı ilkesi ve Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmaması gerekçe gösteriliyor.
Avrupa Parlamentosu Kasım 2016’da aldığı bir diğer kararda da üyelik müzakerelerinin “dondurulması” çağrısında bulunmuştu.
Karar taslağında 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye’de gerçekleşen terör eylemleri kınanıyor. Türk hükümetinin sorumluları hukuk devleti ve adil yargı hakkı çerçevesinde yargılama hak ve sorumluluğu olduğu belirtiliyor.
PKK SEMBOLLERİNİ YASAKLAMA ÇAĞRISI
AB terör örgütleri listesinde olduğu hatırlatılan PKK’nın “yeniden şiddete başvurması” kınanıyor.
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporunda ilk defa AB üye ülkelerine PKK sembollerini yasaklama çağrısında bulunuluyor.
Raporun Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümünde ise her yıl olduğu gibi büyük ölçüde Rum ve Yunan tezlerine yer veriliyor.
KARARA İLK TEPKİ BASIN TOPLANTISINDA VERİLECEK
.AP’nin bu kararıyla ilgili Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik twitter hesabından yaptığı ilk açıklamada
“Saat 14:15’de AP’de kabul edilen Türkiye hakkındaki raporla ilgili basın toplantısı yapacağım” dedi.
OYLAMA ÖNCESİ BAKAN NE DEMİŞTİ?
AP'nin Türkiye raporunu oylaması öncesinde konuşan AB Bakanı Ömer Çelik, "Türkiye ile AB arasında katılım müzakereleri yerine diğer alanlarda güçlü işbirliği tekliflerini elimizin tersiyle itiyoruz" demişti. Çelik şu ifadeleri kullanmıştı:
Türkiye raporu ile ilgili konuşan AB Bakanı Çelik şunları dile getirdi:
"Şöyle bir şey söz konusu değil. Türkiye ile AB arasında katılım müzakereleri olmasın, onun yerine 'terör, göç ya da diğer alanlarda güçlü bir iş birliği' şeklindeki tekliflerin hepsini elimizin tersiyle itiyoruz. Bu tekliflere kapı açanlar esasında birilerinin Avrupa projesini baltalamasına da kapı açıyorlar. Bunlar sağlıklı teklifler değil. Bir gün Türkiye ya da 28 AB ülkesi böyle bir karar vermeye yaklaşırsa o başka bir meseledir.Avrupa Parlamentosu Türkiye ile darbe girişimi konusunda dayanışmada sınıfta kaldı. Beklentimiz güçlü dayanışmaydı, bunun yerine 'katılım müzakerelerini keselim' çağrısı yanlıştır"