Anksiyete veya endişe; hoş olmayan bir iç çatışma durumu ile karakterize edilen, sıklıkla ileri geri ilerleme gibi sinirsel davranışların eşlik ettiği bir duygu. Bu durum, beklenen olaylar karşısında öznel olarak hoş olmayan dehşet duygularıdır. Peki belirtileri nelerdir?
Anksiyete Belirtileri
- Panik, korku ve huzursuzluk,
- Sakin kalamamak,
- Uyku problemi,
- Soğuk, terli, uyumuş ya da karıncalanan eller ya da ayaklar,
- Nefes darlığı,
- Ağız kuruması,
- Kalp çarpıntısı,
- Mide bulantısı,
- Baş dönmesi.
ANKSİYETE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Psikolojik terapi ve ilaç ile kaygı bozukluğu tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bunun için ilk yapılması gereken şey ise psikiyatri uzmanına başvurmaktır. Tedaviye başlamadan önce kapsamlı bir değerlendirme sürecinden geçilmektedir. Anksiyete belirtilerinin fiziksel hastalıklar yüzünden oluşup oluşmadığını anlamak için çeşitli testler ve incelemeler yapılmalıdır.
İlaç tedavisi: Çeşitli depresyon ilaçları (anti depresanlar), anksiyete tedavisi için anksiyete semptomlarının giderilmesi için kullanılmaktadır.
Psikolojik terapi: Bilişsel davranışçı terapi ve konuşma terapisiyle, olumsuz düşüncelerin yerine olumlu düşünceleri koymayı öğrenmek mümkündür. Bilişsel davranışçı terapi, kişilerde anksiyeteye sebep olan düşüncelerin köküne inmeyi ve sorunun çözümü için farklı davranış alışkanlıkları edindirmeyi sağlamaktadır.
Anksiyete tedavisi için bu yöntemlerden biri ya da ikisi bir arada da kullanılabilmektedir. Kişiye hangi tedavinin uygun olduğunu anlamak için doktor ve danışan birlikte karar vermektedir. Herkes için aynı anksiyete tedavisi uygun olmayabilir.
Meteoroloji yanıldı, Remzi Özdemir yanılmadı. Dolar'ın yeni yönünü açıkladı
"AKP döneminde kurulmuş en güçlü parti İYİ Parti"
Katar-Mısır boru hattı işte bu yüzden önemli
Meme kanserinde erken teşhisin önemi nedir?
Kadınlarda en sık görülen kanser türü!
Bebeklerde İshal hastalığının nedenleri nelerdir?