Ankara'da domuz gribi tatili

Ankara'da domuz gribi tatili

Ankara'da domuz gribi tatili

DOMUZ gribinden ilk ölüm vakasının görülmesinin ardından Ankara’daki ilk ve orta dereceli okullarda 7 gün süreyle eğitim ve öğretime ara verildi.

ANKARA Valisi Kemal Önal, kararın “Domuz gribi virüsünün yayılmasını kontrol altında tutmak” amacıyla tedbir olarak alındığını açıkladı. 

Ölüm sonrası tatil!..
Domuz gribi nedeniyle bir kişinin yaşamını yitirdiği Ankara’da okullar 1 hafta tatil edildi. Mİlli Eğitim Bakanlığı okullarda aşılamanın bu hafta başlayacağını açıkladı

Ankara Valisi Kemal Önal, “Domuz gribi virüsünün yayılmasını kontrol altında tutmak” amacıyla, Ankara’daki ilk ve orta dereceli okullarda bugünden itibaren, 7 gün süreyle eğitim ve öğretime ara verildiğini kaydetti. Tatil sürecinde, okulların tamamında dezenfekte işlemi yapılacağını bildiren Vali Önal, “Domuz gribi virüsünün yaygınlaşma eğilimini saptamamız üzerine, olayın önüne geçmek için 1 hafta süreyle eğitim ve öğretime tatil kararı alındı. Böylece virüsün hızını kesmek istiyoruz” dedi.


Okullarda aşı başlıyor
Vali Önal şöyle konuştu: “Rahatsızlanan öğrencilerin hastalığı okuldaki diğer öğrencilere de bulaştırma riskini engellemek istiyoruz. Virüsün yaygın olduğu dönemde veliler titiz davransın ve çocuklarını kurs, dershane ve diğer programlara da mümkünse göndermesinler. Tedbir açısından bunun önemli olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı, domuz gribi için okullarda aşılamanın bu hafta başlayacağını açıkladı.  Ancak sadece velisinin izin verdiği öğrenci aşılanacak. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü de, derneklerine bağlı Ankara’daki dershanelerde öğrenime 7 gün ara verildiğini bildirdi.


Sakarya’da H1N1 paniği
Sakarya’nın Arifiye ilçesinde yaşayan ve böbrek üstü bezi hastalığı  tedavisi gören ilköğretim okulu öğrencisi, kontrol için Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine götürüldü. Alınan kan örneğinde çocukta H1N1 virüsüne rastlandı. Sakarya İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, çocuğun müşahede altına alındığını belirterek, “Çocuğun ailesi ve yakın temasta bulunduğu kişileri sağlık kontrolünden geçirdik. Aynı okuldaki öğrencilerin ailelerini de uyardık. Zaten çocuk, hastalığı nedeniyle çoğunlukla okulundan ayrı kalmış. Virüsü taşıyabileceklerinden şüphelenilen 4 kişinin kan örneklerini Çapa Tıp Fakültesi Hastanesine gönderdik bunları kontrol altında tutuyoruz” dedi.

 

Virüsün ilk kurbanı toprağa verildi
Türkiye’de domuz gribinden ilk ölüm olayı, Ankara’da yaşandı. Domuz gribi virüsü nedeniyle Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 29 yaşındaki M.G’nin cenazesi ağabeyi tarafından morgtan alınarak Satılar köyüne getirildi. Satılar Köyü Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından cenaze, köy mezarlığına defnedildi. M.G.’nin annesi baygınlık geçirdi. Hüseyin G. kardeşinin ölümünde ihmali olduğunu ileri sürerek, hastaneyi mahkemeye vereceklerini söyledi. Kardeşinin hastanede temizlik görevlisi olduğunu ifade eden Hüseyin G. “Kardeşim zatürre şüphesiyle çalıştığı hastaneye yattı. Cumartesi günü telefonla bizi arayarak durumunun ağırlaştığı söylendi. Gerçeği televizyondan öğrendik” iddiasında bulundu.Evli ve 1 çocuk sahibi olan kardeşinin ölüm nedeninin raporda, “Domuz Gribi” yazdığını öne süren Hüseyin G, “Doktor bize bu virüsü herkesin taşıyabileceğini kardeşimin ikinci bir hastalığının olması nedeniyle öldüğünü belirtti” dedi.

SES’den bakanlığa tepki
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sanatoryum Hastanesi’nde çalışan M.G.’nin domuz gribinden ölmesiyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nı suçladı.  SES’ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:  “M.G.’nin tanısı 23 Ekim 2009’da Hıfzısıhha Enstitüsü ve Sağlık Bakanlığı tarafından bilinirken bu bilgi hastane yönetimiyle ve dolayısıyla hastane çalışanlarıyla paylaşılmamıştır. Bu nedenle Güneş, kronik akciğer rahatsızlığı olan yaş ortalaması yüksek hastalarla aynı serviste yatırılmış ve sağlık çalışanlarının hastaya yaklaşımında gerekli önlemler alınamamıştır” Sendika aldıkları bilgiye göre, hastayla yakın temasta olan sağlık çalışanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından koruyucu önlem için gönderilen tamiflu adlı ilacın son kullanma tarihinin de Temmuz 2009 olduğunu öne sürdü.