ANAYASA PARTİSİ!

ANAYASA PARTİSİ!

ANAYASA PARTİSİ!

İktidarın sözcülüğünü andıran açıklamalarda bulunduğu için muhalefet tarafından topa tutulan Haşim Kılıç, yine siyasi parti lideri gibi konuştu.

MHP, CHP ve BDP’ye çattı
Anayasa Mahkemesi’nin iktisatçı Başkanı Haşim Kılıç, kurumun 49. yıl dönümü töreninde de yoğun siyaset yaptı. Daha önce de MHP ve CHP’ye sataşıp liderlerinden sert cevaplar alan Kılıç, dün de muhalefeti statükoculukla suçladı, BDP’ye ’terör’ uyarısında bulundu.

AKP’ye övgüler yağdırdı
İktİdarIn ’yargı reformu’ diye nitelediği düzenlemelere tam destek veren Kılıç, “Bazı milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığına sığınarak yaptığı değerlendirmeleri şiddetle reddediyoruz” dedi. Kılıç, törene katılmayan Yargıtay ve Danıştay’a da dokundurdu.

Yine siyasetçi gibi konuştu

Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümü töreninde politikaya damardan girdi.
AKP’nin icraatlarını öven Kılıç, Meclis’te kendisini eleştiren muhalefeti ise statükoculukla suçladı

Haber :  Macit SOYDAN

Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 49. yıl dönümü dolayısıyla Anayasa Mahkemesi binasında tören düzenlendi. Törene ev sahipliği yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, daha önce siyasetçiler ve hukukçular tarafından eleştirilen tavrını sürdürerek tam bir politikacı gibi konuştu. Anayasa Mahkemesi’nin yapısıyla ilgili yasanın görüşülmesi sırasında Meclis’te kendisine yöneltilen eleştirilere karşılık veren Kılıç, iktidar partisinin icraatlarını ise övdü.


AKP temsilcisi gibi
Kılıç, törendeki konuşmasında, AKP’nin icraatlarına övgüler yağdırdı. Kılıç, 12 Eylül 2010’daki referandum sonucu kabul edilen anayasa değişiklikleriyle Anayasa Mahkemesi’nde de yapısal ve fonksiyonel anlamda çok önemli değişiklikler yapıldığını söyledi. Kılıç, dünyada hak ve özgürlüklere ilişkin yeni bakışların, demokratik gelişmelerin, dayatmacı anlayışlardan bunalan halkın bundan kurtulma arayışlarının ve tüm bu gelişmelere kayıtsız kalan yargısal direncin anayasa değişikliklerinin zorunlu sebepleri arasında sayılabileceğini ifade etti. Kılıç, daha önceki konuşmaları nedeniyle kendisini eleştiren muhalefete yüklenerek şunları kaydetti:


CHP ve MHP’ye eleştiri
“Anayasa Mahkemesi’nin yapısıyla ilgili yasanın TBMM’de görüşülmesi aşamasında bazı milletvekillerinin mahkememiz ve üyeleri hakkında yaptığı değerlendirmeler şaşkınlık ve büyük üzüntüyle karşılanmıştır. Mahkememizle ilgili öngörülen imkanlar parlamentonun takdiriyle şekillenmiştir. Bazı vekillerin tekrarlamaktan utanç duyduğum sözcüklerle yaptıkları değerlendirmeleri şiddetle reddediyoruz. Kürsü dokunulmazlığının imkanlarından faydalanarak ahlaki ve hukuki temelden yoksun ithamlarla mahkemeyi kirletmeye kimsenin hakkı yok.” Kılıç, muhalefeti statükoculukla suçlayarak şunları söyledi:: “Halkın iradesini emanet etmediği odakların hazırladığı anayasayı, ihtiyaçları karşılamadığı gerekçesiyle sık sık değiştirmek zorunda olduğumuz gerçeğiyle karşı karşıyayız. Demokrasi, laiklik temelinde geçmişte yapılan yapay siyasi krizlerin yerine, gerçek sorunlara çözüm getirecek şekilde ihtiyaçlar yeniden düzenlenmelidir. Statükoyu olduğu gibi ayakta tutmaya çalışanları toplum gerektiği yere koymaktadır. Felaket ve korku üzerine kurulu senaryolar artık geçerliliğini kaybetmiştir. Toplum tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar siyasallaşmış ve vesayet kurumlarının anlayabileceği ve denetleyebileceği basitlikten uzaklaşmıştır.”

Yargıtay, Danıştay ve muhalefet gelmedi

49. yaşını kutlayan Anayasa Mahkemesi’nin davetine muhalefet liderleriyle Yargıtay ve Danıştay başkanları katılmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı bakanlar, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve bazı yüksek yargı üyelerinin katıldığı törende CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birden’in bulunmaması dikkat çekti. Siyasetçi tavrıyla yaptığı konuşmalar yüzünden muhalefet ve hukuk çevreleri tarafından eleştirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, törene katılmayanlarla ilgili soruyu şöyle cevapladı:
Devlet içinde küslük olmaz
“Devlet içinde küslük olmamalı, Yargıtay ve Danıştay’a tören davetimizi gönderdik. Takdir onlarındır.”

Terörle ortak olan demokratik tavır bekleyemez

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç konuşmasında BDP’ye de çattı. Kılıç şöyle dedi: “Son günlerde siyasi hayatta meydana gelen olaylar, anayasa ile siyasi hayatı düzenleyen yasaların içeriğinin ne zaman patlayacağı belli olmayan mayınlarla dolu olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Sorunlar daha ortaya çıkmadan anayasa ve yasalardaki antidemokratik kuralların acilen kaldırılması, yasamanın ülke barışına yapacağı en hayırlı hizmet olacaktır. Uygulamalardan ya da yasal düzenlemelerden kaynaklanan olumsuz gelişmeler bahane edilerek toplumun terörize edilmesi, sokakların ve meydanların yaşanmaz hale getirilmesi tarihin hiçbir döneminde sorunları çözmemiştir. Hak ihlallerine karşı terör ve şiddet bağı kurulmadan demokratik tepkilerin gösterilmesi anayasal bir hak olduğu kadar bireylerin ya da örgütlerin görev ve sorumlulukları kapsamındadır. Hiçbir özgürlük şiddetin teminatı olamaz. Hak ve özgürlüklerini kullanırken terörle ortaklık kuranların hiç kimseden demokratik tavır ya da sabır beklemeye hakkı yoktur.”

Büyük tepki toplamıştı

Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Hicabi Dursun ve Mümtaz Akıncı’nın 18 Ekim 2010’daki ant içme töreninde yaptığı konuşmayla muhalefeti öfkelendirmişti. Bir AKP’li gibi konuşan Kılıç, şunları söylemişti: “Değişime karşı çıkan çağın nabzını tutamayan statükonun kibirli mensupları artık halkı ikna edememektedir.” 


Onun işi değil
Kılıç’ın sözlerine muhalefetten cevap gecikmedi. MHP lideri Bahçeli, “Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın tarafsızlığında ve bağımsız duruşunda uzun zamandır gedikler açıldığı hepimizin malumudur. Bununla beraber AKP’nin sözde yargı reformlarını meşrulaştırmaya çalışmak ve bunu övmek Anayasa Mahkemesi Başkanı’na düşen bir görev değildir ve olmamalıdır” dedi.


Hangi ahlakla kabul etti?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Kılıç’ı şu sözlerle eleştirmişti: “Şimdi şunu merak ediyorum. Ben Anayasa Mahkemesi Başkanıyım diyelim. Birisi hülle yoluyla üye olarak atanıyor. Ben içime sindiremem ve o üyeyi geri gönderirim. Sayın Kılıç, hülle yoluyla Anayasa Mahkemesi üyeliğine atananı hangi ahlakla, hangi gerekçeyle kabul etti.” Kılıç, muhalefetin yanı sıra sık sık hukukçuların da tepkisini çekmişti. Kılıç, 15 Şubat 2011’de yavaş işleyen adalet konusunda Yargıtay ve Danıştay’ı eleştirerek, “Yüksek yargının bugün içinde bulunduğu durumda yıllardır yargıdaki birikimi gidermek için çaba harcamamış olmasının payı var” demişti.


Mahalle kahvesindeki insanız sözü
Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Kılıç’ın sözlerine “Şık da değil doğru da değil. Herkes kendi görevini yaparsa, yeterli bilgisi olmadan müdahale etmezse sorun olmaz” diye değerlendirdi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise “Polemiğe girmek isitemem ama bu, mahalle kahvesindeki insanın söyleyeceği bir söz. İş yükümüz ortada, elini vicdanına koysun” değerlendirmesini yaptı.