ANAFARTALAR KUMANDANI MUSTAFA KEMAL İLE MÜLAKAT -4-

ANAFARTALAR KUMANDANI MUSTAFA KEMAL İLE MÜLAKAT -4-

Yeni Gün Mecmuası müsabakasınaMustafa Kemal’i de dahil eder

ATATÜRK 30 AĞUSTOS’U ANLATIYOR -9-


Bunların hiçbiri Mustafa Kemal’in yolunu engelleyememiştir. Milli Türk şairi Mehmet Emin Yurdakul(Milli şair, Türk şairi olarak anılan Mehmet Emin Yurdakul,13 Mayıs 1869’da İstanbul doğmuş ve 14 Ocak 1944’te İstanbul’da vefat etmiş, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir)1915 yılında muharebeler henüz sona ermemişken "Tan Sesleri" adında bir şiir kitabı yayımlar. Bu kitapta "Ordu’nun Destanı" başlığı altında yayımladığı şiir kitabının ilk dörtlüğündeki "Ey Mustafa Kemal’lerin aziz yeri" mısrasındaki Mustafa Kemal adı halka mal edilmekle birlikte edebiyatımızdaki mümtaz yerini almış bulunuyordu.[Mehmet Emin Yurdakul’un bu şiirini de paylaşacağız.]

* * * 

Ruşen Eşref’in mülakatından sonra Mustafa Kemal’in adı Çanakkale ile özdeşmiştir. Bu arada Yunus Nadi tarafından çıkartılan Yeni Gün gazetesi 20 gün sürecek bir gölge "Müsabaka" tertipler. İlk üç dereceye girene para ödülü, diğer kazananlara da çeşitli ödüller verileceği duyurulur. Burada önemli bir komutanın resmi basılarak tanıtılır. Yanında da yine önemli bir komutanın gölge resmi basılarak kimdir sorusu sorulur. Tanıtımı yapılan 17 komutanın içerisinde sadece 3 Türk komutan vardır. Bunlar: İzzet, Cevat(Çobanlı) ve Mustafa Kemal Paşalar... Mustafa Kemal Paşa’nın gölgeli resmi yarışmanın 5 numaralı dizisinde yayımlanır. Daha sonra Mustafa Kemal’in gerçek kimliği ile ilgili açıklama dizinin 16. bölümünde yer alır. Mustafa Kemal Paşa’nın resminin altında "Ordu kumandanlarımızdan Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Paşa" ibaresi vardır.
Şimdi bir de Yeni Gün Mecmuası’nın 10 Teşrinievvel(Ekim) 1334 (1918) tarihinde yayımlanan Yeni Gün Müsabakası 16. ibareli yazısının tamamını verildiği şekilde okuyalım:
"YENİ GÜN’ÜN MÜSABAKASI, 16. Ordu kumandanlarımızdan 
Mustafa Kemal Paşa”

Mustafa Kemal Paşa bu harpte büyük hizmetler ifa eden seçkin bir kumandanımızdır. Trablusgarp’ta İtalyanlara karşı muvaffakiyetle harp eden bir avuç kahraman meyanında temayüz eden Mustafa Kemal Bey, harb-i umumiden evvel Sofya’da ataşemiliter idi; Harb-i Umumiye iştirakimiz üzerine muharip orduya dahil olmuş ve Çanakkale’deki fırkalarımızdan birinin kumandasını deruhde etmiştir. 12 Nisan 1331’de İngilizler Arıburnu’na çıktıkları ve Kocaçimen Tepesi’ne doğru ilerledikleri zaman karşılarında Mustafa Kemal Bey’in kahraman fırkasını bulmuşlardı. Fırka kanlı bir muharebeden sonra düşmanı sahile atmış, İstanbul yolunu kapamıştı. Mustafa Kemal Bey, kahraman kıtaatıyla, bu cephede temmuza kadar bütün düşman hücumlarını tevkif etmiş, 24-25 Temmuz’da ansızın (Anafartalar)’a çıkan İngiliz kıtaatını da mahir ve azimkar idaresiyle mağlup etmiştir.
Çanakkale’den sonra terfi ederek mirliva olan Mustafa Kemal Paşa, Ruslara karşı sevk edilmiş ve sağ cenahtaki ordunun kumandasını deruhde eylemiştir. 
Mustafa Kemal Paşa elyevm (halen) Filistin cephesindeki ordularımızdan birinin kumandanıdır."