Amerika’nın yeni fantezisi

Amerika’nın yeni fantezisi

Amerika’nın yeni fantezisi

İşkence gemisiyle tur!
* Irak’ı işgal eden ABD, “direnişçi” oldukları iddiasıyla gözaltına aldığı binlerce Iraklıyı, okyanuslarda yüzen dev savaş gemilerinde işkenceden geçirdi.

CIA’nIn gizli uçaklarından sonra yeni bir skandal daha
ABD’nin işkence gemisi
The Guardian, ’terör zanlıları’na işkence uçuşu düzenleyen Amerikan gizli servisinin şimdi de yüzen hapishanelerde insanlara işkence yaptığını iddia etti

Amerikan istihbarat teşkilatı CIA’nın gizli işkence uçaklarından sonra şimdi de ’terör zanlısı’diye yakalananların, USS Bataan ve USS Peleliu gibi uçak gemilerinde işkence gördüğü iddia edildi. Guantanamo ve Ebu Gureyb zulmü biliniyor, ama yüzen hapishanelerde ne olup bittiğini ise kimse bilmiyor. İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, ABD’nin terör zanlılarını “yüzer hapishane” olarak kullanılan gemilerde tuttuğuna dair iddialara yer verdi. İnsan hakları kuruluşu Reprieve’in iddialarını gündeme getiren gazete, Repriev’in uygulama gerekçesi ve tutuklu sayılarının ve yerlerinin gizli tutulduğu görüşlerine de yer verdi. Yüzen hapishanelerin hangi ülkelerin karasularında oldukları da belli değil.

17 tane gemi var
“Hapishane gemilerin” de sorgulama ve işkence amaçlı kullanıldığı iddiasına yer veren gazete, Reprieve’in ABD’nin bu amaçla kullandığı gemi sayısının 17 civarında olabileceğine dair tahminine de dikkati çekti. Gazete, bu USS Bataan ve USS Peleliu’nun da aralarında bulunduğu bu gemilerin İngiltere ve ABD tarafından deniz üssü olarak kullanılan Hint Okyanusundaki Diego Garcia’da bulunduklarına dair kuşkulara da yer verdi.

Yüzen hapishane
Guardian, 2006’dan bu yana 200 yeni “işkence seyahatinin” daha yapıldığını ve dünyanın başka ülkelerine taşındığı iddiasını da gündeme getirdi. Reprieve avukatlarının, USS Ashland adlı geminin 2007’nin ilk aylarında Somali’deki operasyonlara vurgu yaptı. Guardian, aynı tarihlerde Kenya ve Etiyopya güçlerince düzenlenen sistematik operasyonlarda pek çok kişinin yakalanıp FBI ve CIA ajanı oldukları tahmin edilen kişilerce sorgulandığı, bunlardan 100’e yakının da “yok olduğu” iddiasına da dikkati çekti.

Yeniçağ’ın haberi doğrulandı
Amerikan işgal gücünün, Irak ve Afganistan başta olmak üzere, terör zanlısı olarak tanımladığı sivilleri savaş gemilerinde sorguya çekerek işkece yaptığını daha önce gündeme getiren Yeniçağ, CIA’nın müttefik ülkeleri de üs olarak kullandığına dikkat çekmiş, ve Amerikan yandaşı hükümetlerin de bu süreçte müdahil olduğunun altını çizmişti.