Amerika'nın işkence oyunu

Amerika'nın işkence oyunu

Amerika'nın işkence oyunu

Guantanamo’yu kapatma kararı alan ABD’nin benzer bir işkence üssünü Etiyopya’da kurduğu ortaya çıktı

Haber: Önsel ÜNAL
Barack Obama’nın başkanlık koltuğuna oturur oturmaz Küba’daki işkence üssü Guantanamo’yu bir yıl içinde kapatma kararı vermesinin sadece ABD’nin imajını düzeltmeye yönelik olduğu ortaya çıktı. Amerika’nın Guantanamo dışında Etiyopya’da da işkence üssü olduğu tespit edildi. CIA tarafından kurulan üsten Obama’nın haberi olduğu belirtildi. Uluslararası İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin 2007’deki raporu işkence üssüyle ilgili bütün gerçekleri ortaya koyuyor. 54 sayfalık raporda, Somali ve Kenya’da terör bahanesiyle gözaltına alınan yüzlerce kişinin başkent Addis Ababa’da işkence gördüğüne dikkat çekildi.

Hamile kadınlara  işkence yaptılar
Birçok kişinin halen burada tutulduğu belirtilen raporda, hamile kadınların da aralarında bulunduğu şüphelilerin CIA tarafından sorgulanarak işkence gördüğü kaydedildi. Konuyu değerlendiren uzmanlar, ‘değişim’ sloganıyla Beyaz Saray’a çıkan Obama’nın da Washington’un “aldatma” politikasını tam olarak uyguladığı vurgulandı.

Toprağımızı terk edin
Küba hükümeti, ABD’nin Küba’dan tamamen çekilmesini istedi. Hükümet adına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque, “Guantanamo’daki hapishanenin kapatılmasından sonra bölgedeki deniz üssünün de kapatılması ve buradaki toprakların tamamının Küba halkına terk edilmesini umut ediyoruz” dedi. ABD, 1903 yılında adanın batısında yer alan ve oldukça stratejik bir konuma sahip bulunan Guantanamo Körfezi’ne deniz üssü kurmuş, Irak ve Afganistan’a düzenlediği operasyonlar sırasında ele geçirdiği mahkumları “terörle mücadele” kapsamında burada bulunan hapishaneye sevk etmişti.

Küba topraklarında bulunan Guantanamo işkence üssünde hâlâ yüzlerce kişi tutuluyor.