Amerikalı bölücülüğe soyundu!

Amerikalı bölücülüğe soyundu!

Amerikalı bölücülüğe soyundu!

AKP’nin kapatma davasını değerlendiren New York Times, Türkiye’de elit kesimle halk arasında bir ’sınıf ayrılığı’ bulunduğunu iddia etti. AKP’nin kitleleri temsil ettiğini öne süren gazete, küstahlığını Türk yargısına da dil uzatarak “İddianame siyasi” diye yazdı. 

ABD basını iktidarın yanında
New York Times, Türkiye’de elit kesimle halk arasında bir “sınıf” ayrılığının bulunduğu iddiasına yer verirken, AKP’nin kitleleri temsil ettiğini iddia etti

Avrupa ve ABD’de AKP’ye övgü haberlerine bir yenisi daha eklendi. ABD’nin ünlü gazetelerinden New York Times gazetesi, Sabrina Tavernise imzalı haberinde Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendirdi ve AKP hakkındaki kapatma davasının Mart’tan bu yana ülkedeki siyaseti felce uğrattığını öne sürdü.

Siyasi iddiası

AKP Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin’in “Dikkat, bir günahkarla konuşuyorsunuz” sözlerine yer veren gazete, Ergin’in de, iddianamenin “hukuki değil, siyasi” olduğu değerlendirmesiyle liberallerin de mutabık olduğunu yazdı. Gazete, Baskın Oran’ın, ordu ile ilgili olarak “Son oyununu oynuyorlar. Asker artık darbe yapamıyor. Tutunabilecekleri son çizgi de, Anayasa Mahkemesidir” görüşünü de aktardı. ABD’li gazete, iddianamenin, Ergin ve Fırat hakkındaki iddialarının örneklerini de verdiği haberinde ordu ve yargının etkisini gösterdiği bir dizi seçilmemiş kurumların, AB süreci kapsamında hükümet tarafından yapılan reformlarla zayıflatıldığını öne sürdü.

Sınıf ayrılığı

Türkiye’de “elit ile halk” arasında bir “sınıf” ayrılığının bulunduğu iddiasına da yer verirken AKP’nin kitleleri temsil ettiğini idida eden gazete, “Sınıf ayrılığı bugünlerde de devam ediyor ve laik kadınların yaşam tarzlarının, daha açık bir biçimde dindar bir toplumda kısıtlanacağı yolundaki derin korkularına katkıda bulunuyor” yorumunu yaptı. CHP’li Birgen Keleş’in “Yüksek oy oranının kendilerine istedikleri yapma hakkının verdiğini sanıyorlar. Bu demokrasi değil” sözlerini de aktaran gazete, “Ancak laik parti, ifade özgürlüğünü genişleten ve dini azınlıklara mülk iadesini yapan ve Türkiye’nin AB hedefi açısından büyük önem taşıyan yasalara karşı oy kullandı” diye yazdı.