Obezitenin tedavisi ve engellenmesi üzerine uzun bir süreden bu yana çalışma gerçekleştiren Florida Üniversitesi’nden bilim insanları çalışmalarında çok önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını açıkladı.
Florida Üniversitesi’nde yardımcı farmakodinamik profesörü olan Brandon Warren’in önderliğindeki 10 kişilik araştırma takımı, hatırlama ve yiyecek arayıp tüketme arzusuyla ilişkili belirli bir beyin bölgesine yönelik bazı keşifler gerçekleştirdiklerini kaydetti.
ABUR CUBUR YİYECEKLER HATIRLANDIĞINDA DAHA ÇOK TÜKETİYORUZ
Araştırmacılardan biri ve El Paso – Texas Üniversitesi’nde yardımcı psikoloji profesörü olan; aynı zamanda araştırmada kullanılan yeni deneysel yöntemlerin tasarlanmasına yardım eden Sergio Iniguez, insanların abur cubur yiyecekleri hatırlatan ipuçları veya ortamlara maruz kaldıkları zaman aşırı yemeye eğilim gösterdiğini, bu durumun ise insanların doyurucu bir öğünden sonra bile tatlı istemesinin sebeplerinden biri olduğunu söyledi.
Araştırmacıların çalışması, ipucu (tatlıyı görmek) ile eylem (tatlı siparişi vermek) arasındaki bağlantıyı kontrol eden özel beyin bölgesindeki nöronları gösteriyor. Iniguez ile araştırma takımı, hayvanların beynindeki bu bölge düzenlendiği zaman hayvan deneklerin daha az miktarda tatlı tükettiğini keşfetmiş.
“NÖRONLARI KAPATMAYI SAĞLAYAN ARAÇLARIMIZ VAR”
Kullanılan yöntemler ve elde edilen veriler nihayetinde inme, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, yüksek seviyelerde kötü kolesterol ve koroner kalp hastalığı gibi obezlikle bağlantılı bazı sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir.
Iniguez, “Bu büyük bir keşif çünkü artık, denekler belli bir davranış sergilerken nöronları kapatmamızı sağlayan deneysel araçlarımız var” dedi.
Beynin yiyecek istediği bölgeye ulaşmanın önemli bir detay olduğunu belirten Iniguez, “Bu araştırma, beyindeki prefrontal korteksin belli bir bölgesinin, yiyecek aramayı öğrenmenin ilk aşamalarında önem taşıdığını gösteriyor” diye konuştu.