Altın Beşik Altay!

Altın Beşik Altay!

Karakaba Vadisi’nde yapılan arkeolojik kazılarda, tarih fışkırıyor. Elde edilen bulgular, uluslararası bilim insanlarını seminerde biraraya getirdi

“Altın Beşik Altay” Uluslararası Semineri’nde Altay Dağları’nda yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bulgular değerlendirildi. TİKA ile Uluslararası Türk Akademisi işbirliğinde, Kazakistan’daki arkeolojik çalışmalardan bugüne kadar elde edilen bulguların değerlendirilmesi amacıyla Türk Dünyasının önde gelen tarihçi ve arkeologlarının katılımı ile 18-21 Ağustos 2015 tarihleri arasında Altay Dağlarında “Altın Beşik Altay” Uluslararası Semineri düzenlendi. Seminer, Karakaba Vadisi’nde kurganların olduğu ve kazıların yapıldığı alanda kurulan çadırlarda gerçekleştirildi. Türk Akademisi tarafından 2014 yılında yürütülen arkeolojik çalışmaların neticesinde Altay dağlarında 6.-8. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen, atı, silahları ve kopuzun atası sayılan müzik aletiyle birlikte defnedilen bir Türk asker ve ozanın mezarı bulundu.

Göktürk dönemi

Bir diğer kurganda ise tayı ile birlikte defnedilen bir çocuğa ait mezar bulundu. Mezarın, halka küpeleri olmasına rağmen bir erkek çocuğuna ait olduğu, birlikte gömüldüğü sadak ve sadağı güçlendirmek için üzerine konulan kemikten anlaşılmaktadır. Ayrıca mezarlarda bulunan kılıç, sadak, kopuz ve süs eşyalarının Göktürk dönemine ait olduğu üzerlerinde kullanılan bitki motiflerinden anlaşılırken, kılıç kabzasında balık derisi kullanıldığı saptandı.

 

Uzmanlar buluştu

Seminere, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü araştırmacısı
etnolog Tahir Şahbazov, Kazakistan L. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yerlan Sıdıkov, Kazakistan Milli Televizyon Kanalı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kaynar Oljay, Arkeolog ve Tarihçi Prof. Dr. ZeynollaSamaşev, Türkiye’den Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk ve Türkiye’den basın mensupları katıldı.