Almanya'da karar günü

Almanya'da karar günü

Almanya'da karar günü

62 milyon seçmen Federal Meclis’i belirlemek için sandık başında. 30 Türk’ün yarışacağı seçimlerde favori Merkel gösterilirken, işgale verilen destek Sosyal Demokratlar’ın da şansını artırdı.

Almanya bugün sandık başına gidiyor. 62.2 milyon seçmen, Federal Meclis’in (Bundestag) 611 üyesini belirlemek için oy kullanacak.Son kamuoyu yoklamaları Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik’i (CDU) favori olarak gösterirken, Merkel’in ABD’nin  işgal sürecine verdiği destek en büyük kayıp olarak görülüyor. CDU ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) katılımıyla Büyük Koalisyon Hükümeti ile yönetilen Almanya’da, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier sosyal demokratların başbakan adayı olarak seçimlere katılıyor.

1000 aday yarışacak
Genel seçimde parlamento için 1000 aday yarışacak. 5 Türk milletvekilinin bulunduğu Bundestag’a girmek için 30 dolayında Türk kökenli aday çeşitli partilerden yarışa giriyor. Seçimlere katılım oranının yüzde 77’lerde olduğu ülkede 27 siyasi parti kozlarını paylaşacak.Türk adayların önemli bir bölümünün ise bağımsız  aday olarak seçimlere girmesi dikkat çekti.

CDU favori ama...
Seçimlerde barajı aşması beklenilen Hıristiyan Sosyal Birlik (CDU), Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP), Sol Parti ve Yeşiller gibi partilerin listelerinde seçilebilecek sıralarda toplam 7 aday bulunuyor. Alman partilerinin Türk kökenli adaylara listelerde alt sıralarda yer vermeleri dikkat çekti. Başbakan Angela merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile “kardeş parti” Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU), yeni koalisyonu FDP ile kurmak istiyor.

Seçmen kararsız
Almanya’da yapılan son ankette Başbakan Merkel’in partisi önde görünürken uzmanlar, ülkede yapılan seçimlerde yüzde 32’lere yaklaşan kararsız seçmenin vereceği oyun sandıkta belirleyici rol oynayacağı kanaatinde.

Türkiye’ye karşı net:
AB’de istemiyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin Irak ve Afganistan politikasına büyük destek verdi. AB’nin Fransa ile birlikte dinamo görevini gören Almanya hükümeti Türkiye’nin AB üyeliğine ise karşı. Başbakan Merkel her defasında imtiyazlı üyelik önererek,Türkiye’nin kurum dışında tutulması taraftarı ve bunu her fırsatta dile getiren bir politika izliyor.

Uyumdan endişeli
üyeliğe sıcak

Sosyal Demokratlar Türkiye’nin AB üyeliğine temkinli yaklaşmasına rağmen sıcak bakıyor.Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokratların başbakan adayı olan Frank-Walter Steinmeier’in görüşü şöyle: “Türkiye’nin AB’ye uyumu önemli. Ülkedeki uyumla paralel olmalı. Türkiye ilk aşamada üyelik için hazır olmasa da elde tutulmak zorunda.”