Intel, Wolfspeed ve Infineon gibi şirketler Almanya’da yeni yarı iletken fabrikaları kurmaya başladıklarını belirtip çip üretimi artırma noktasına gideceklerini açıkladı. Şirketlerin Almanya’dan aldığı sübvansiyonlar ise dikkat çekti,. Örneğin, Infineon’un yeni fabrikası tek başına 1 milyar Euro hibe alacağı ortaya çıktı.
AB ve Avrupa, küresel tedarik zincirlerine ortak olmak isterken uzmanlar “Tayvan ve Güney Kore’ye aşırı bağımlılık bu sübvansiyonların önünü açıyor” dedi. AB, 43 milyar Euro’luk yatırım hedefiyle Çip Yasası’nı kabul etti. Bu yasa ile 2030 yılına kadar küresel yarı iletken pazar payını yüzde 20’ye katlamak istiyor.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, çip üretimini “21. yüzyılın petrolü” olarak nitelendirdi. AB’nin bu konudaki çalışmalarının ise COVID-19 salgınının neden olduğu kesintilere dayandığını belirtti.
Ayrıcas birlikte teknoloji eleştirmenleri, sübvansiyonların çip inovasyonu negatif etkileyebileceğini düşünüyor. Almanya’nın yarı iletken talebi, genellikle eski teknolojileri kullanan otomotiv endüstrisi, endüstriyel otomasyon ve tıbbi cihaz imalatına dayanıyor.