NATO Genel Sekreter Yardımcısı Gottemoeller'in beraberindeki 7 kişilik Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerinden oluşan heyeti, Dışişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Alper Coşkun'un karşıladığı öğrenildi.
Heyetin ziyareti basına kapalı olarak gerçekleşti.
Gottemoeller'in beraberindeki 7 milletvekilinden oluşan heyet, ziyaretin ardından uçakla üsten ayrıldı.
TARTIŞMALI ALMAN VEKİL NEU DA HEYETTE BULUNUYOR
Heyette, Almanya Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, Hristiyan Birlik Partisi'nden Henning Otte, Hristiyan Birlik Partisi'nden Reinhard Brandl, Hristiyan Birlik Partisi'nden Julia Obermeier, Sosyal Demokrat Partisi'nden Rainer Arnold, Yeşiller Partisi'nden Tobias Linder ve Sol Parti'den Alexander Neu bulunuyor.
KRİZ NATO'NUN ARAYA GİRMESİ İLE ÇÖZÜLMÜŞTÜ
Heyet 17 Temmuz tarihinde Konya'daki NATO üssüne ziyarette bulunmak istemişti.
Ancak Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Alman vekillerin, IŞİD ile mücadelede etkin rol oynayan AWACS erken uyarı ve gözlem uçaklarının ve bu uçaklarda görevli Alman askerlerinin de bulunduğu Konya'daki NATO üssünü ziyaret talebi reddedildi.
Alman milletvekillerinin Konya'daki NATO üssüne yapmak istediği ziyaret Türkiye'nin isteği üzerine iptal edildi. Almanya ziyaretin reddedilmesi üzerine NATO'ya şikayette bulundu.
İki ülkeyi karşı karşıya getiren Konya'daki askerlerin Alman milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesi, NATO aracılığıyla çözüldü.
Temmuz ayında Almanya'nın ziyaret talebini geri çeviren Türkiye, Alman milletvekillerinin 8 Eylül'de bir NATO gezisi çerçevesinde Konya üssüne gelmelerini kabul etti. NATO'nun organizasyonu ile gerçekleştirilen ziyaret bugün gerçekleştirildi.
Alman Der Spiegel dergisi Ankara'nın, Alman milletvekillerine Konya'daki NATO üssünü ziyaret izni vermemesinin nedeninin Sol Parti milletvekili Alexander Neu'nun PKK ile ilişkisi olduğunu iddia etmişti. Neu ise PKK ile ilişkisi olduğu iddialarını yalanlamıştı.
Alman milletvekilleri geçtiğimiz Mayıs ayında Adana İncirlikteki NATO Üssü'nü ziyaret etmek istemiş ancak Almanya'nın FETÖ'cü bazı askerlere sığınma hakkı tanımasına tepki olarak milletvekillerinin İncirlik'teki üste görevli Alman askerlerini ziyaret etmesine izin verilmemişti. Bunun üzerine yaşanan kriz sonucunda üsteki askerlerini Ürdün'e NATO üssüne taşıma kararı almıştı.