Alman usulü ödeme nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Alman usulü ödeme nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Herkesin kendi yediği içtiği şeylerin ücretini ödediği sisteme "Alman usülü" denildiğini biliyoruz. Peki bu deyim nereden geldi? Nasıl oluştu? İşte detaylar...

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; Almanya hem 1, hem de 2. Dünya Savaşı''nda kaybedince 1950''li yıllardan sonra sanayisini dışarıdan iş gücü alıp büyüterek toparlaya çalışmıştır. Nitekim diğer bütün ülkelerden iş gücü toplayan Almanya''ya Türkiye''den de göçler olmuştur.

Taa o dönemlerden kaldığı iddia edilen Alman usulü ödeme, dönemin hiperenflasyon yaşamasına bağlıdır.

(Bilmeyenler için hiperenflasyon: enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerini yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.)

Bu konuda son derece anlaşılır bir açıklama sunan Ekonomist Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu''nun açıklaması şu şekilde:

"Hiperenflasyon yaşayan ülkelerde her şey peşin alınıp satılır. Yaz sonra ödeyeyim olmaz. Fiyatlar sürekli arttığı için insanlar restoranlara ödemeyi yemeden yapar. Almanya bunu iki büyük savaş sonunda yaşadı. Kimse kimseye borç vermedi. Alman usulü buradan geliyor."

Hiperenflasyon nedeniyle halk sürekli fakirleşiyor. kimse kimseye borç vermemeye başlıyor. Bunun sonucunda da herkes kendi hesabını ödemeye başlıyor.

Bizde adı "Alman usulü" olan tanıtım farklı ülkelerde farklı isimlerle anılıyor. İngilizce''de "Hollanda usulü" deniyor. Mısır''da "İngiliz usulü", Pakistan''da ise "Amerikan usulü" anlamındaki kelimelerle bu hesap ödeme yöntemi kullanılıyor. 

İlgili Haberler