Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının Kardak kıyısında bottaki fotoğraflarını payşalan Türkşen “Dün başkanlık yokken iki üsteğmen on astsubayla gittiğin kayalığa bugün omzu yıldızlar geçidi general ve amirallerinle gidemiyorsan arıza sistemde değil yönetenlerdedir. Babanın oğlu gelse başkanlığa #hayır #hayır #hayır de….” dedi ve “Türkiye’yi seviyorum. Babamın oğlu gelse #HAYIR #HAYIR #HAYIR diyorum…” başlığıyla çektiği videoyu paylaştı.
Türkşen’in videosu sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı.
21 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?
Tarihe Kardak Krizi olarak geçen olay 1996 yılının Ocak ayında yaşanmıştı. Figen Akat isimli Türk gemisi 25 Aralık 1995 tarihinde Ege Denizi’ndeki Bodrum’un 3,8 mil uzaklığındaki Kardak Kayalıkları’nda karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti. Yunanistan Ordusu, bir süre sonra doğudaki adacığa asker çıkarıp bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı.
Dönemin başbakanı Tansu Çiller, ‘O bayrak inecek, o asker gidecek’ diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi. Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak’ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından geçerek hemen yandaki ikinci adaya (Batı Kardak) gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını diktiler. Daha sonra Bill Clinton’un telefonu ve Amerikan delegesi Richard Holbrooke ile NATO Genel Sekreteri Javier Solana girişimleriyle tansiyon düşürülmüş ve kriz öncesi duruma dönülmüştür.