Aldatan tüccara hapis

Aldatan tüccara hapis

Aldatan tüccara hapis

YENİ yasayla müşteriyi yanıltıcı afiş kullanmak ve reklam yapmak suç sayılacak ve 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Başkalarının mallarını kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, haksız rekabet sayılacak.


Aldatan tüccara hapis cezası geliyor

Yanıltıcı afiş kullanmak ve reklam yapmak suç sayılacak, ’Christian Dior’un kalfası’, ’ödüllü çevirmen’ gibi sahte unvanlar kullanılmayacak

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen Borçlar Kanunu Tasarısı, müşteriyi yanıltıcı afiş kullanan ve reklam yapan tüccara 2 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor. TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen Borçlar Kanunu Tasarısı’nın kabul edilen maddelerine göre; başkalarının mallarını ve fiyatlarını yanıltıcı, incitici ve kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, sahip olmadığı ödül ve diplomalara sahipmiş gibi göstermek ve rekabeti bozucu satış yöntemleri haksız rekabet sayılacak.

2 yıl hapis cezası
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte iş yerlerine ’Christian Dior’un kalfası’, ’Ödüllü çevirmen’, ’Paris’ten diplomalı terzi’gibi sahte belge asan ve haksız rekabet yaratanlar, 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Ticari işletme, malları, faaliyetleri, fiyatları, satış kampanyalarının şekli ve iş ilişkileri hakkında gerçeğe aykırı veya yanıltıcı açıklamada bulunmak da suç kapsamı içine alınıyor. Ticari işletmeler, rekabette öne geçmek için ’sezon sonu indirimi’adıyla hiç bitmeyen kampanyalar düzenleyemeyecek. İndirim kampanyası ile mağazaya çekilen müşterilere reklamı yapılan ürünlerin yerine ucuzluk uygulanmayan başka mallar verilerek tüketiciler aldatılamayacak. Müşteriler ürünlerin gerçek değeri konusunda yanıltılamayacak. Müşterinin karar verme özgürlüğüne, hediyelerle etki edilemeyecek.

Kapıdan satış yasak
Evlerin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, saldırgan satış yöntemi kabul edilecek. Malların, iş ürünlerinin veya faaliyetlerinin özellikleri, miktarı, kullanım amaçları, yararları veya tehlikeleri gizlenerek müşteri yanıltılamayacak. Bu haksız rekabet suçlarından birini kasten işleyenlere 2 yıla kadar hapis ve para cezası uygulanacak. Haksız rekabet ilkelerine aykırı davranan her türlü basın, yayın, iletişim ve bilişim kuruluşları da sorumlu olacak ve aleyhlerine dava açılabilecek.