Olay, Konya Şehir Hastanesi''nde meydana geldi. Hacı Mehmet Akçay isimli güvenlik görevlisi Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya''yı tabancayla başına ateş ederek öldürdü. Saldırgan ardından aynı tabancayla kafasına ateş edip hayatına son vermişti.
Doktor Karakaya''nın ölümü Türkiye''yi sarsarken bu olay sonrası doktorlar grev kararı aldı.
Türk Tabipleri Birliği, Dr. Ekrem Karakaya''nın görev başında öldürülmesinin ardından doktoralara yönelik şiddete karşı 7-8 Temmuz''da grevde olacaklarını duyurdu ve sağlıkçılar, birçok hastanede iş bıraktı.
İstanbul''da Çapa''da toplanarak İl Sağlık Müdürlüğü''ne doğru yürümek isteyen doktorlara polis engel olmak istedi. Çıkan arbedede güvenlik güçleri doktorlara kalkan ve biber gazıyla müdahale etti.
Müdahale sırasında fenalaşan bir polise ise yine eylemdeki doktorlar müdahale etti.
Eylemlerinde doktorlar "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz. Neden hep biz öldürülüyoruz" diye sloganlar attı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı da birçok hastanede iş bırakan ve eylem yapan doktorlara eleştirilerde bulundu.
AKP''li Yazıcı, "Her vatandaşın; kanunlar çerçevesinde gösteri yapma ve protesto etme hakkı vardır. Ama bunun ölçülü olması lazım. Her hak, ölçülülük kriterine göre kullanılır." dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, il protokolünün katılımı ile Rize''de gerçekleşen bayramlaşma programına katıldı.
"YATAKTA OLAN HASTASINI BIRAKARAK PROTESTOYA GİREMEZ, GİRMEMESİ GEREKİR"
Programın ardından gazetecilerin tarafından kendisine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "Türk Tabipleri Birliği kapatılmalıdır" ifadeleri hakkında soru yöneltilen Yazıcı, şunları söyledi:
"O alana girmem, tecrübeli bir siyasetçiyim. Elbette demokratik ülkelerde, hukukun egemen olduğu ülkelerde, hukuk kurallarının içerisinde olduğu ülkelerde her vatandaşın; kanunlar çerçevesinde gösteri yapma ve protesto etme hakkı vardır. Ama bunun ölçülü olması lazım. Her hak, ölçülülük kriterine göre kullanılır.
Bir hekim elbette ki yatakta olan hastasını bırakarak veya yoğun bakımdaki faaliyeti terk ederek bir protestoya giremez, girmemesi gerekir. Bana göre o mesleğin etik kuralları ile bağdaşmaz. Bunları zorlayan, bunları yok sayan gerek bireysel gerekse örgütsel yapılar varsa bunlar yanlış yapıyor demektir. Ama bunun ötesinde başta da ifade ettim; protesto edebilir, eleştirisini ortaya koyabilir. Bununla ilgili hizmetin yürümesini, özellikle acil sağlık hizmetinin yürümesini engelleyecek bir eylem, etüdün içerisinde olamaz. Bu, mesleğin özü ile bağdaşmaz."
"HEPİMİZ KINIYORUZ"
Konya’da, kardiyoloji uzmanı doktor Ekrem Karakaya’nın öldürülmesi olayını lanetleyip, kınadıklarını belirten Yazıcı, "Her insan yaşama hakkına sahiptir. Hele hele hekimlerimizin mesleklerini icra etmeleri dolayısıyla şiddete ve hayatlarıyla ödeyecekleri şekilde bir eyleme maruz kalmaları kabul veya tolere edilebilir bir tutum değil. Bunu hepimiz kınıyoruz. Olaya ben bu perspektifle bakıyorum. Haklar, özgürlükler, ölçülülük kriterine göre, ölçülülük hukukta çok önemli bir kavramdır. Hukuk, var olan sorunları giderici; devam ediyorsa, onları önleyici kuralları getirmek için vardır. Eksiğimiz olabilir yani her şeyi düzenledik, hiçbir eksik yok diyecek durumda değiliz. Eksiklikler varsa derlenip toparlanır. Şayet cezanın düşüklüğü, yaptırım itibarıyla bu eylemleri özendiriyorsa bunun önü kapanır. Bu, hukuk devletinin gereğidir, hukuk devletini yönetenlerin de görevidir diyoruz" dedi.
(Kaynak: DHA)