Ekonomideki kötü gidişat ve artan hayat pahalılığı nedeniyle gündeme gelen konulardan biri de Türkiye’deki mültecilere yönelik politikalar. Muhalefet, iktidarın ‘açık kapı politikası’ nedeniyle Türkiye’ye kontrolsüz akın olduğu ve demografik yapının değişebileceği endişesini dile getiriyor. Hatta seçimlerde oy kullanmak üzere sığınmacılara vatandaşlık dağıtıldığı öne sürülüyor,
SEÇMENLERİN İLK SORUSU
AKP’li milletvekillerinin de bu konuda ‘dertli’ olduğu konuşuluyor. AKP’lilerin Meclis’teki sohbetlerinde “Gittiğimiz her yerde bizim seçmenimiz bile bize kızıyor” dediği belirtiliyor.
Diken’den Altan Sancar’ın haberine göre, seçmenlerin ilettiği ‘şikâyetler’i doğrulayan AKP’li bir isim şunları söyledi:
“Seçim bölgemizdeki herkesin ilk sorusu ‘Ne yapacaksınız’ oluyor. Seçmen bir kenara, yereldeki parti çalışanlarımız bile bize şikâyette bulunuyor. Bu sorulara yetişmekten hatta yetişememekten yoruldum.”
‘İSTENMEYEN OLAYLARA RAMAK KALDI’
Seçim bölgesinde katıldığı bir iftar yemeğinde çok sayıda partili “Suriyelileri istemiyoruz” deyince zorlandığını aktaran aynı isim, bir endişesini de paylaştı:
“İşi olmayan eskiden iş isterken, şimdi işinin olmamasını Suriyelilere bağlıyor. Hayat pahalılığını bile onlara bağlıyorlar. Esas korkum, bir kıvılcımla istenmeyen olayların yaşanması. Buna ramak kaldı.”
AKP’li, seçmenin daha önce “Din kardeşlerimiz bize sığındı” dediklerinde yumuşadığını ama son zamanda bunun da geride kaldığını söyledi:
“Suriyelileri açıklayabiliyorduk, ardından Afganlar gelmeye başladı. Seçmen de bize ‘Suriye komşu da Afganlar nasıl geldi’ diye soruyor. İnandırıcılığımızı da yitirdik.”
‘SEÇİME GÖRE DEĞİŞEBİLİR’
Durum parti yönetimine iletilmiş. Halen karar organlarında konuşulması bekleniyor. Aynı isim, çözümsüzlüğün kendilerinin aleyhine olduğu görüşünde. Son dönemde çeşitli ülkelerden gelen sığınmacıların sayısındaki artışın da AKP tarafından yeteri kadar izah edilemediğini düşünüyor. Seçime doğru partisinin sığınmacılar konusundaki politikasının ve söyleminin değişeceğini umuyor.
KAÇ MİLYON SURİYELİ VAR?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabındaki paylaşımında “Sığınmacılar kaçak yollarla hala ülkemize geliyor. Ülke yolgeçen hanına döndü!” demişti.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş martta Suriyeli nüfus artışının şehrin geleceğini kritik noktalara sürüklediğini öne sürmüş, “Önlem alınmaması halinde 12 yıl sonra Hatay Suriyeli bir başkana teslim edilecek” demişti.
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya 15 bin Suriyelinin Bartın’a getirilerek ikametlerinin onaylatıldığına dair iddiayı sormuştu.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, 17 Mart itibariyle Türkiye’de ‘geçici koruma’ kapmasındaki Suriyeli sayısı 3 milyon 751 bin 889.
Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak 2018’de oturma izniyle Türkiye’de yaşayan Suriyeli sayısı 99 bin 643. Vatandaşlık almış Suriyeli sayısıysa 2021 sonunda 84 bin 152’si çocuk olmak üzere 193 bin 293.