Gazeteci Fehmi Koru, AKP’de Cumhurbaşkanlığı seçiminde çoğunluğu sağlayamama endişesinin olduğunu belirtti. AKP’li eski bakan Faruk Çelik’in “Seçimde yüzde 40 oy cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli sayılsın” sözlerini hatırlatan Koru, “Acaba AK Parti bir sonraki seçimde MHP ile ortak alabilecekleri oy oranının ‘yüzde 50+1’e ulaşmayacağını mı hesap ediyor?” ifadelerini kullandı:
Gazeteci Fehmi Koru’nuun kendi internet sitesinde yazdığı yazısının ilgili bölümü şöyle:
“AK Parti’de uzun süre çeşitli görevler üstlenmiş eski bir bakan yakın zamanda gündeme bir kamu bankasına yönetici yapılmasıyla gelmişti; şimdi o bakanın siyasete bir teklifi var: “Seçimde yüzde 40 oy cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli sayılsın.”
O bakanın ismi Faruk Çelik.
Faruk Çelik’in ismini bu erken çıkışı yapma cesaretinden dolayı tebrik sadedinde açık seçik yazıyorum.
İktidar çevrelerinde en fazla rağbet gören, ancak bir türlü telaffuzuna cesaret edilemeyen formulü ilk ifade etme onurunun ona ait olduğu kayıtlara geçsin.
OLAN VE OLAMAYACAK OLAN
En son yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti’nin adayı MHP’nin verdiği destekle yüzde 52 oyla seçilebildi.
Herkesin kendi adayıyla katıldığı bir seçim olsaydı, adayların hiçbiri yüzde 50’nin üzerinde oy alamayacağı için, cumhurbaşkanı ancak ikinci turda seçilebilecekti.
Cumhurbaşkanı seçilebilmek için bir adayın ‘yüzde 50+1’ alması gerekiyor; ilk turda adaylardan biri bu oranı yakalayamazsa, en fazla oy alan iki adayın katılacağı ikinci turda ipi göğüsleyen cumhurbaşkanı seçilebiliyor.
Yeni kabul edilen ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ bunu gerektiriyor.
Acaba AK Parti bir sonraki seçimde MHP ile ortak alabilecekleri oy oranının ‘yüzde 50+1’e ulaşmayacağını mı hesap ediyor?
Kamuoyu yoklamalarında özellikle yerel seçimden ve tekrarlanan İstanbul belediye başkanlığı seçimi sürecinde yaşananlardan sonra böyle bir soruyu akıllara düşürecek sonuçlar elde ediliyor. Kararsız olduğunu veya hiçbir partiye oy vermeyeceğini söyleyen seçmenler dağıtılmadığında iki partinin toplam oy oranı yarının bayağı altında. Kararsızlar ile hiçbir partiye oy vermeyenlerin belli bir oranla bütün partilere dağıtılması usulü bu kez yanlış sonuç verebilir; çünkü o insanlar, başka sorulara cevaplarında, iktidar cephesine oy vermeme konusunda kararlı olduklarını hissettiriyorlar.
Tabii bir de kuruluş aşamasına geçtikleri bilinen yeni oluşumlar gerçeği var.
Hesaplar yapılırken artık onların alacakları oyları da tabloya yerleştirmek gerekiyor.
Sanırım AK Parti’de seçim hesapları yaparken parmaklarını kullananlar dahi, kendi partileri ile MHP’nin birlikteliğinin ilk turda oyların yüzde 40’nın üstünü yakalayabilse bile, ikinci tura kalındığında ‘yüzde 50+1’i bulmanın zor olacağını görebiliyorlar.
Faruk Çelik’in “Seçim için yüzde 40 yeterli olmalı” açıklaması onun da bu hesabı yapanlardan olduğunun işareti.”