AKP'de istifalar peş peşe gelecek!

AKP'de istifalar peş peşe gelecek!

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı yeni partide AKP'den milletvekili transferi düşünülmüyor ancak teşkilatlarda görev yapan çok sayıda kişinin kuruluş sürecinde istifa etmesi istenecek.

İhraç kararı sonra AKP'den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı parti ile ilgili yeni bilgeler gelmeye devam ediyor.

Tüzük, program yazımı ve kurucular kuruluyla ilgili her şeyin netleştiği, küçük pürüzlerin de giderilmesinin ardından aralık ayı başında partinin resmen ilan edileceği öğrenildi.

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre Kurucular Kurulu’nda 100’e yakın kişi olacak. Aleviler, Kürtler, Romanlar gibi toplumun farklı kesimlerini ve coğrafi dağılımı yansıtması beklenen Kurucular Kurulu’nda kadın ve genç dağılımına da özen gösterilecek. Belirlenen Kurucular Kurulu üyeleri, parti için resmi başvuru yapılmasından kısa bir süre önce toplanarak hazırlanan tüzük ve programa son şeklini verecek. Birkaç şirketin üzerinde çalıştığı parti ismi ve amblemiyle ilgili son kararın da Kurucular Kurulu toplantısında netleşmesi bekleniyor. Yeni oluşumda yer alan bir siyasetçi, “Kafalarda oluşmuş 5-10 isim var. Onlardan biri olacak. Ayrıca yapay değil, doğal ve sıcak bir amblem için çalışıyoruz” dedi.

TEMAYÜL ÇUVALLARI AÇILMIYORDU

Davutoğlu oluşumu AKP'nin iç yapılanmasına dönük çok sayıda eleştiriyi dikkate alarak daha demokratik bir tüzük hazırlamak için çalışıyor, ancak geçmiş örneklere bakıldığında birçok demokratik tüzüğün zaman içinde değiştiğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle uygulamanın önemli olduğu belirtiliyor. Parti ilke ve değerleri oturduktan sonra yetkilerin birinci kongreden sonra genel merkezden illere, ilçelere devredilebileceği ifade ediliyor. Ön seçimin her zaman demokratik bir yöntem olmadığı, iyi uygulanmadığında partinin azınlık grupların eline geçme tehlikesi yarattığı görüşü dile getirilirken AKP’yle simgelenen temayül yoklamasına sıcak bakılıyor. Ancak burada da AKP sürecinde temayül yoklamalarında çoğu zaman çuvalların bile açılmadığına dikkat çekilerek, “Esasında partiyi büyütecek, genel merkez ve başkanı rahatlatacak sistemler. Bu tür hatalara düşülmeyecek bir sistem kurulmalı” deniliyor.

YENİ PARTİ ORGANLARI: GMYK ve GMBD

Siyasi Partiler Kanununa göre partilerin genel merkezleri 60-80 kişilik MKYK-PM ve bu kurulların içinde seçilen daha az sayıda kişinin yer aldığı MYK-Başkanlık Divanı organlarından oluşuyor. Davutoğlu oluşumu CHP’nin kullandığı Parti Meclisi’nin en doğru tanımlama olduğunu düşünse de taklit olmaması ve başka yorumlara yol açmaması için 60 asıl, 40 yedek üyeden oluşan Genel Merkez Yönetim Kurulu (GMYK) ve Genel Merkez Başkanlık Divanı (GMBD) oluşturmayı planlıyor. Ancak bu konuda son kararı da Kurucular Kurulu üyeleri verecek.

ESKİ GENEL BAŞKANLAR DOĞAL DELEGE OLACAK

AKP’de Genel Başkan, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, Merkez Disiplin Kurulu başkan ve üyeleri, üyeliği devam eden parti kurucuları ile partili bakan ve milletvekilleri büyük kongrenin tabii delegeleri oluyor. Ancak AKP’nin tüzüğünde eski genel başkanlar tabii delege olarak sayılmıyor. Davutoğlu da eski genel başkan olmasına karşın milletvekili olmadığı için kongrelerde delege olamadı. Davutoğlu’nun yeni kuracağı partinin tüzüğünde bu statüde olanların ve kurucuların doğal delege yapılması planlanıyor. Böylece partiye emeği geçenlerin onurlandırılması, parti hafızasının korunması hedefleniyor. AKP’de olduğu gibi 3 dönem kuralının Davutoğlu’nun kuracağı partide de uygulanması bekleniyor.

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ OLMAYACAK AMA...

Yeni parti oluşumu milletvekili transferi yapmayacak, temasta olunan milletvekillerine “gelin” denilmeyecek. “AK Parti’ye karşı harekat yapıyorlar, AK Parti’nin içini boşaltıyorlar” propagandasına izin verilmeyecek. Ancak edinilen bilgiye göre AKP teşkilatlarında görev yapan çok sayıda kişiyle iletişim sürüyor. Bunların içinde yeni partide görev alacak bazı kişilerin partinin kuruluş sürecinde istifa etmesi istenecek. Yeni oluşum içinde yer alan bir siyasetçi, AKP’de son günlerde yaşanan istifaların yeni partilerle ilişkisi olup olmadığı sorusuna, “Olabilir” yanıtı verdi. AKP’nin CHP gibi kurultaylar partisi haline geldiğini söyleyen siyasetçi kongrenin geçen yıl yapıldığına dikkat çekti. 3-4 ayda tamamlanacak bir kongre sürecinin 1 yıla yayılmasının “1 yıl boyunca teşkilatların başında kongre kılıcıyla bekleyeceğiz” anlamı taşıdığını anlattı, “Bir parti sürekli kongreleri konuşuyorsa bilin ki o parti bitmiş demektir” dedi.