Serkan Talan-Fatih ERGİN / YENİÇAĞ
AKP’nin İstanbul’da geçersiz oylara yaptığı itiraz ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un İstanbul’daki seçimlerin ‘Şaibeli’ olduğunu iddia etmesi sonrası geçmiş seçimlerde yaşanan itiraz tartışmalarını yeniden gündeme geldi.
Özellikle 2014’te Ankara’daki yerel seçimde geçersiz oyların yeniden sayılmasına yönelik itirazların YSK’da kabul edilmemesi ve 16 Nisan 2017’de yapılan başkanlık referandumunda mühürsüz oyların geçerli sayılması tartışma yaratmıştı.
ANKARA’DA GEÇERSİZ OYLARIN SAYILMASI REDDEDİLMİŞTİ
2014 yerel seçimlerinde Ankara’da CHP’nin geçersiz oyların yeniden sayılması için yaptığı itiraz önce İl seçim Kurulu, ardından YSK tarafından reddedilmişti. CHP o dönem seçim tamamlandıktan sonra geçersiz oyların yeniden sayılması için ve birleştirme tutanaklarındaki maddi hatalar için itiraz etmişti.
İtiraz süreci devam ederken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise beşinci defa seçildiği başkanlık koltuğu için mazbatasını almıştı. YSK, CHP’nin ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Yavaş’ın geçersiz oylar ile ilgili yaptığı itirazı, ‘Geçersiz oylar ile ilgili yapılan itirazın sandık başında yapılmadığı’ gerekçesi ile reddetmişti. Ancak 31 Mart yerel seçimi sonrası AKP'nin temsilcileri sandık önünde bir itirazda bulunmamasına rağmen YSK Ankara ve İstanbul'un birçok ilçelerinde geçersiz oyların sayılması kararını verdi.
OYLAR SAYILIRKEN MÜHÜRSÜZ OYLAR GEÇERLİ SAYILMIŞTI
16 Nisan 2017’de yapılan başkanlık referandumunda oylar sayılırken alınan bir karar tepki çekmişti. AKP’nin mühürsüz oyların sayılması yönünde yapılan itiraz kabul edilmişti.
YSK, sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasını kararlaştırmıştı. YSK tarafından yapılan duyuruda, bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine Kurul üyelerinin toplandığı belirtilmişti.
Duyuruda, YSK tarafından, sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verildiği, sayım döküm işleminin buna göre yapılması gerektiği bildirilmişti.
CHP’li Mehmet Bekaroğlu, mühürsüz oylar ile ilgili yaptığı açıklamada yaklaşık 1,5 milyon mühürsüz oyun geçerli sayıldığını söylemişti. AGİT ise referandumda kullanılan 2,5 milyon oyun 'şüpheli' olduğunu açıklamıştı.
AKP’li üyenin itirazı üzerine mühürsüz zarf ve pusulaları geçerli sayan YSK’nın, yurtdışından gelen mühürsüz oylardan bazılarını AKP’lilerin itirazı üzerine geçersiz saydığı ortaya çıkmıştı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN “ATI ALAN ÜSKÜDAR'I GEÇTİ” DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandumda kesin olmayan sonuçların ortaya çıkması sonrası yaptığı açıklama ise oldukça tepki çekmişti. Erdoğan, Huber Köşkü önünde toplanan kalabalığa yaptığı konuşmada "Bazı televizyonlarda 'aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar’ı geçti" ifadelerini kullanmıştı.
AKP’YE AYRI, MUHALEFETE AYRI UYGULAMA
31 Mart seçimleri sonrasında birçok seçim çevresinde sandıklara yapılan itirazlara ise ilçe ve il seçim kurullarının farklı yaklaşımı dikkat çekiyor. AKP ve MHP’nin seçim sonuçlarına itirazlarının tamamına yakını kabul edilirken CHP, İYİ Parti ve SP’nin başvuruları reddedildi.
Balıkesir Büyükşehir ve ilçelerinde, Uşak’ta, Manisa Şehzadeler, Köprübaşı ve Yunusemre ilçeleri ile Isparta’nın Gelendost ve Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesinde İYİ Parti’nin itirazları kabul görmedi. İYİ Parti’nin Mersin Bozyazı ve Kocaeli Körfez’deki yeniden sayım talebi de reddedildi.