Akit gazetesi yazarı Ali Erkan Kavaklı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “işsizler ordusunu çoğaltma programı” uyguladığını öne sürdü. Anadolu lisesi mezunlarını artırmanın işsiz sayısını artırmak olduğunu iddia eden Kavaklı, “Milli Eğitim Bakanlığı yangına körükle gidiyor” dedi.
Kavaklı, bugünkü “AK Parti iktidarda mı?” başlıklı köşe yazısında AKP döneminde eğitimde yaşanan değişikliklerle ilgili bazı görüşlerine yer verdi.
İşte Ali Erkan Kavaklı’nın yazısının ilgili bölümü:
Bir düşünce bu kadar amacından saptırılabilir.
Cumhurbaşkanımız, “Veliler boşuna para harcamasın, nasıl olsa ortaokul mezunlarının hepsi bir liseye yerleşebilir, TEOG sınavını kaldıralım, her öğrenci mahallesindeki liseye gitsin” dedi.
Milli eğitim bürokratları aylarca çalıştılar. Sınavın kalkacak olmasını hazmedemediler.
TEOG yerine LGS getirdiler. Şöyle düşünmüş olmalılar:
“Veliler eğitime para harcamaya devam etseler iyi olur. Galatasaray, İstanbul Lisesi, Robert Koleji gibi okullar mahalle lisesine dönerse kapanır. Buralardan beyin ihracı yapılıyor, zeki beyinler ülkemizde kalmasın. Kurslar, etüt merkezleri, sınav kitapları satan kırtasiyeciler işsiz kalmasın!”
Milli Eğitim Bakanı, 2023 Eğitim Vizyonu programını ortaya koydu. Anadolu liselerini esas okul kabul etti. TED koleji programını Anadolu Lisesi programı olarak sundu. Sanki her Anadolu Lisesini bitiren üniversite kazanıyormuş gibi bir hava meydana getirildi.
Geçen sene üniversite sınavlarına girenlerin üçte biri yerleştirilebildi. Fakültelere yerleşenlerin yüzde kaçı kazandığı yerden memnun bilinmiyor ama özellikle iki yıllık meslek yüksekokullarına yerleşenler kazandıkları okullardan memnun değil.
Lise bitirenlerin % 66’sı işsiz ve hiçbir okul kazanamadı.
Genç nüfusun iş bulabilmesi için meslek öğrenmesi lazım, yani meslek lisesine gitmeli.
Meslek liseleri, Anadolu liseleri propagandası karşısında öğrenci kaybediyor.
28 Şubat sürecinde bile meslek lisesi ve imam hatip liselerini bitiren öğrenci alanında tercih yaptığı takdirde soru başı 0.15 ek puan alırdı, ÖSYM onu da kaldırdı. Fen lisesi öğrencisi ile meslek lisesi öğrencisine aynı soruları soruyor.
İşsizler ordusu çoğalıyor.
İmam hatipler öğrenci kaybediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Ak Parti’de, bakan eğitimci. İşsizler ordusunu çoğaltma programı uyguluyor, Cumhurbaşkanımızı yanıltıyor.
İmam hatip liselerinde 2014 yılında 546.443 olan öğrenci sayısı 2018’de 494.376’ya düşmüş. 52.067 öğrenci kaybı var.
Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde 2014’te 1.499.423 olan öğrenci sayısı 2018’de 1.172.973’e gerilemiş. 326.450 öğrenci kaybı var.
Anadolu liselerinde 2014’te 1.091.376 olan sayısı 2018’de 1.506.913 olmuş. 415.664 öğrenci artmış.
Özel okullarda 2014’te 75.890 olan öğrenci sayısı 2018’de 444.199’a yükselmiş.
Covid salgın hastalık dönemi gösterdi ki meslek liseleri üretiyor, Anadolu lisesi öğrencileri benzer becerilerden mahrum.
Anadolu Lisesi mezununu artırmak işsiz sayısını artırmaktır. Milli Eğitim Bakanlığı yangına körükle gidiyor. Anadolu liselerinin kontenjanlarını artırıyor, meslek liselerinin binalarını Anadolu liselerine tahsis ediyor. Gençler arasında işsizlik oranı % 23. Genel işsizlik oranının iki katı nerdeyse.
Ak Parti son belediyeleri seçim sürecinde 2019 eğitim ve öğretim yılında iki eğitime son verileceğini vadetti, Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu liselerinde ikili eğitimi artırıyor, Ak Parti vaadlerini yerine getirme gibi bir gayreti yok.
Proje imam hatip liseleri hariç, normal imam hatip lisesi mezunlarının büyük kısmı yüksekokul ve üniversite kazanamıyor. İmam hatip lisesi programlı meslek lisesi açmak lazım. Öğrenci bu okullarda çok önemli 4 senesini geçiriyor, hem dini bilgi öğrenmeli hem de bir mesleği.
İmam hatiplerdeki kız öğrenci sayısı erkeklerden fazla. Burada kız ve erkek ayrı eğitim gördüğü için vatandaş tercih ediyor. Karma eğitim dayatması son bulmalı. Öteki liselerde de isteyen vatandaş çocuğuna ayrı eğitim aldırabilmeli.